Актуелно > Вести 21.06.2017.

„Спречавање цурења информација у циљу подизања квалитета тужилачке истраге и професионализације пласирања информација у јавности“

Републичко јавно тужилаштво је, у сарадњи са Правосудном академијом, а уз подршку Британског савета и пројекта „Унапређење ефикасности правосуђа" који финансира Европска унија, организовало 20. јуна у  Београду, у хотелу Метропол, конференцију „Спречавање цурења информација у циљу подизања квалитета тужилачке истраге и професионализације пласирања информација у јавности".

Конференцији су  осим портпарола јавних тужилаштва са подручја целе Србије, присуствовали и представници  МУП-а, здравствених установа а разговарало се  о мерама и корацима које је неопходно предузети у циљу спречавања цурења нетачних или превремених информација, као и о професионализацији комуникације и информисања јавности о кривичним поступцима.

Уводним излагањима  учесницима конференције обратили су се Тамара Мировић, заменик Републичког тужиоца, Ненад Вујић, директор Правосудне академије, Брајан Ле Дук, вођа пројекта „Унапређење ефикасности правосуђа“, Марко Јовановић и Бојана Млађеновић,  консултанти на овом пројекту као и Наташа Кривокапић, Виши јавни тужилац Београда.

Mладен Спасић, саветник министра унутрашњих послова, истакао је да полиција и јавна тужилаштва квалитетно сарађују на информисању јавности, али и  да је дошло време да тужилаштво преузмуе улогу која му по ЗКП и припада.

На конференцији, којој је присуствовало близу стотину учесника, представљен је и приручник „Спречавање цурења информација у кривично правним предметима“ а аутори, Бојана Млађеновић, Мирјана Голубовић, Томо Зорић и Милица Љубичић су истакли да је приручник резултат закључака предходно одржаних конференција на ову тему у Београду, Нишу, Новом Саду и Крагујевцу, као и да је у овој публикацији представљен оквир међународних и европских стандарда за пружање информација медијима у кривично правним поступцима који ће помоћи да се информације пружају благовремно и квалитетно и да се спречи цурење информација.

У радном делу дискусије портпароли тужилаштава и новинари,  су се посебно осврнули на значај обука које је спровела Правосудна академија и указали на потребу баланса између давања информација медијима и права на презумцију невиности и  заштиту приватности. Оцењено је да информисање и сарадњу између медија, тужилаштава, МУП-а и здравствених институција треба континуирано унапређивати и да конференције попут ове знатно доприносе томе.