Актуелно > Вести 23.11.2017.

Oкругли сто - увођење доживотне казне затвора

Министарство правде организовало је округли сто у циљу покретања дискусије о могућем увођењу доживотне казне затвора у кривично-правни систем Републике Србије.

Министарка правде Нела Кубуровић изјавила је да не постоји ниједна уставна препрека да се у наше кривично законодавство уведе казна доживотног затвора, али да је претходно потребно одговорити на један број питања која се намећу. Међу тим питањима је и да ли је постојеће стање адекватно или не и шта ће за наш пенолошки систем значити замена постојеће казне затвора од 30 до 40 година за доживотни затвор, колико је компликовано увођење доживотног затвора са нормативног становишта и који сви прописи треба да се промене, колико брзо је могуће извести све ове свеобухватне измене и колико дуго је потребно припремити правосудни систем и систем извршења кривичних санкција за увођење овакве казне.

Кубуровић је подсетила да је Радна група Министарства правде током 2015. и 2016. године, када је радила на изменама и допунама Кривичног законика, отворила питање да ли је постојећа казна од 30-40 година затвора адекватна казна за најтежа кривична дела или је треба заменити казном доживотног затвора, али да је стручна јавност по том питању била подељена и додала да је за Министарство правде то веома комплексно питање, које задире у криминалну политику, етику, познавање упоредног права и свеопшту бригу и за теоријску исправност Кривичног законика. Министарка је позвала стручну јавност да искаже свој став о увођењу доживотне казне, наводећи да је Министарство правде спремно да у што скоријем року изађе са предлогом пред Народну скупштину.

Директор Правосудне академије Ненад Вујић је учествовао у раду и дискусијама током трајања овог округлог стола.

 

Више о теми погледајте на:

https://www.mpravde.gov.rs/vest/17245/ministarka-kuburovic-nema-ustavnih-prepreka-za-uvodjenje-kazne-dozivotnog-zatvora.php