Актуелно > Вести 30.11.2017.

Нови Сад – 30.11.2017. - Обука „Примена Закона о заштити узбуњивача“

Друга у низу напредних обука за судије и сараднике, са територије надлежности Апелационог суда у Новом Саду, на тему примене Закона о заштити узбуњивача, одржана је у четвртак, 30.11.2017. године у Апелационом суду у Новом Саду.

На почетку ове обуке, присутнима се обратила Љуба Слијепчевић, руководилац канцеларије Правосудне академије у Новом Саду, која је поздравила присутне и представила пројекат. Потом је главни и одговорни уредник портала Пиштаљка господин Владимир Радомировић  објаснио значај добре примене овог Закона и сарадње Правосудне академије и цивилног сектора, посебно у овој области.

Током обуке  учесницима су  представљени конкретни примери из досадашње судске праксе и студије случаја. Ова обука ће омогућити ефикаснији рад и бољу примену Закона о заштити узбуњивача, а истовремено ће допринети и бољем остваривању права узбуњивача.

Након сета обука у Новом Саду биће организоване  обуке и за носиоце правосудних функција са територије надлежности Апелационог суда у Крагујевцу и Нишу.

Обуке реализује портал Пиштаљка-издавач Удружење Еутопија, у сарадњи са Правосудном академијом, Удружењем Алтерфакт и магазином Недељник у оквиру пројекта „Гласна Пиштаљка“, уз финансијску подршку Делегације Европске уније у Републици Србији.

Пројекат ће бити реализован кроз три компоненте којима треба да се осигура бољи приступ правди, заштита права узбуњивача те да се обезбеди ефикасан судски процес, али и да се у јавности повећа свест о важности активног учешћа грађана као узбуњивача.

Предавачи на овој обуци су били :

Снeжaнa Aндрejeвић, судиja Врховног Касационог суда у пензији

Ирeнa Гaрчeвић, судиja Вишeг судa у Београду

Претходна обука на ову тему одржана је у среду, 15. новембра 2017. године.