Актуелно > Вести 13.12.2017.

УСАИД и Правосудна академија свечано обележили напредак Србије ка професионалнијем правосуђу

Правосудна академија и Америчка агенција за међународни развој - УСАИД, агенција америчке владе, 13. децембра 2017. свечано су обележили достигнућа и затварање пројекта подршке Правосудној академији, који је трајао претходне две и по године и чија је вредност била 500.000 долара.

УСАИД је сарађивао са Правосудном академијом у области пружања обуке носиоцима правосудних функција у Србији. Наиме, пројекат је помогао израду електронске платформе за обуку запослених у правосуђу (е-академија) и радио на јачању административних капацитета академије како би могла да пружи бољу подршку обуци носиоцима правосудних функција.

“Рефома правосуђа није само захтев Европске уније; она је темељ реформи у области управљања и привреде које су од кључне важности за просперитет Србије и добробит грађана. У срцу ових реформи су независне, одговорне и професионалне судије и судско особље, који зависе од квалитетне правосудне обуке и образовања”, рекао је на овом догађају амерички амбасадор Кајл Скат.

“Ми у Правосудној академији не гледамо на овај пројекат као на још један пројекат подршке донатора. Ми себе видимо као партнере УСАИД који деле исти циљ, а то је јачање Правосудне академије”, рекао је директор Правосудне академије Ненад Вујић. “Наш заједнички, системски приступ успоставио је јасне критеријуме професионалности, обезбеђујући тиме већу одоговорност, ефикасност и независност правосуђа у Србији. То ће довести до већег поверења грађана у правосудне институције и владавину права”.

„Избор будућих судија мора да почива на стручном и квалитетно обученом кадру, јер је то наша најбоља заштита и пут ка стварању ефикасног и одговорног судства у које грађани имају поверење“, рекао је председник Врховног касационог суда Драгомир Милојевић. „Правосудна академија треба да настави да ради на јачању сопствених капацитета и да предузима мере ради подизања степена квалитета програма обуке увођењем модерних метода учења“.

Министарка правде Нела Кубуровић је поводом завршне конференције пројекта „Унапређење капацитета Правосудне академије“ изјавила да се данас не доводи у питање постојање Академије, али да мора да се ради на стратешким смерницама њеног будућег рада, у светлу и будућих уставних промена које се односе на поступак избора судија и јавних тужилаца.

Кубуровић је навела да је Правосудна академија грађена на темељима европских правних начела са намером да једног дана постане неизоставна етапа уласка судија и тужилаца у правосуђе, да тај задатак није лак, али да је то свакако циљ коме се тежи у наредном периоду.

Она је подсетила да је Правосудна академија почела да ради 2010. године, чиме је успостављен правни и институционални оквир савременог образовања судија, тужилаца и осталих лица запослених у правосуђу. „Број судија, заменика јавних тужилаца, судијских и тужилачких сарадника који су своја стручна знања усавршавали на Академији кроз сталну или специјалистичку обуку само у једној години износи близу 10.000“, навела је Кубуровић.   Она је указала на велику улогу коју је Правосудна академија имала у обуци око 1.800 судија, тужилаца и полицијских службеника за примену новог Закона о спречавању насиља у породици и да је током 2016. године успешно организовала и свеобухватну обуку за примену новог Закона о извршењу и обезбеђењу.

Кубуровић је подсетила да је недавно отпочело и спровођење великог пројекта у вези са превенцијом и борбом против корупције кроз ИПА 2013 и да ће велики део његове имплементације управо понети Правосудна академија, кроз организовање и спровођење обука за нови Закон организацији и надлежности државних органа у борби против организованог криминала, тероризма и корупције и за измене и допуне Кривичног законика, чија примена почиње 1. марта 2018. године. Кубуровић је истакла да Министарство правде континуирано прати рад Академије и пружа подршку у јачању њених капацитета, како оних инфраструктурних, тако и образовних, па је, поред осталог, обезбедило нову зграду у центру Београда, површине 3.500 квадратних метара за смештај те институције. Она се захвалила УСАИД-у, који је финансирао пројекат „Унапређење капацитета Правосудне академије“, а који је у последњих десет година пружао велику подршку и Министарству правде и другим правосудним институцијама у циљу јачања владавине права.

Правосудна академија је задужена за обуку и усавршавање носилаца правосудних функција у Србији. Правосудна академија има кључну улогу у обезбеђивању професионалног, независног, објективног и ефикасног учинка запослених у судовима и тужилаштвима.

УСАИД подржава правосуђе у Србији од 2001. године и до сада је у владавину права инвестирао скоро 70 милиона долара.

Фото: Министарство правде Републике Србије