Актуелно > Вести 15.12.2017.

Ниш - 11.12.2017 - Јачање капацитета државних органа у сузбијању привредног криминалитета и корупције

Правосудна академија је, у сарадњи са Републичким јавним тужилаштвом, Министарством правде, Мисијом ОЕБС у Србији и Канцеларијом Министарства правде САД Амбасаде САД у Београду, у оквиру пројекта „Превенција и борба против корупције“ који се финансира у оквиру ИПА програма ЕУ за Србију, 11. децембра 2017.године, у Вишем суду у Нишу, организовала обуку под називом „Јачање капацитета државних органа у сузбијању криминалитета и корупције“.

Обуци су присуствовали носиоци јавнотужилачких функција, судије, и тужилачки и судијски помоћници са територије нишке апелације.

Општи циљ пројекта је да се повећа укупна ефикасност у борби против корупције и допринесе смањењу свих облика корупције, да се ојачају национални механизми за превенцију и борбу против корупције у складу са Националном стратегијом за борбу против корупције и Акционим планом за Поглавље 23.

На овој обуци представљен је и „Приручник за сузбијање привредног криминалитета и корупције“ као и америчка искуства у сузбијању привредног криминалитета и корупције.

Теме које су такође обрађиване биле су: појам и значај крипто валута и улога грађанског надзорника у поступцима јавних набавки.

Предавачи на овој обици били су: Ивана Радосављевић представник Мисије ОЕБС-а у Србији, Волтер Перкел из америчке амбасаде у Београду – ОПДАТ програм, Јелена Костић из Института за упоредно право, Драгана Стојадиновић из СПБОК-а и Драган Добрашиновић из Топличког центра за демократију и људска права.