Актуелно > Вести 15.12.2017.

Нови Сад и Крагујевац - 05. и 08.12. 2017 - „Примена међународних стандарда људских права “

У оквиру заједничког пројекта Правосудне академије и Канцеларије УН, одржане су две радионице, у Новом Саду  05. децембра  и Крагујевцу  08. децембра 2017. године.

Тема радионица, које су биле намењене за судије и судијске помоћнике са простора новосадске и крагујевачке апелације је била „Примене међународних стандарда у области људских права“.

Циљ радионица био је стручно усавршавање и обука судија и судијских помоћника  за примену међународних стандарда у области људских права.  

Радионицама је присуствовало двадесет осам учесника, од тога троје судија и четири судијска  помоћника  из Апелационих судова у Новом Саду и Крагујевцу као и судије и судијски помоћници Виших судова у Пожаревцу, Крушевцу, Сремској Митровици, Сомбору, Шапцу и Новом Саду.

Радионицама је присуствовало и седам корисника сталне обуке Правосудне академије.

Предавачи на семинару били су Милан Антонијевић директор Комитета правника за људска права ЈУКОМ и Ивана Крстић професорка међународног права и људских права на Правном факултету Универзитета у Београду.

Предавачи су излагали о структури, изворима и механизмима  међународног права људских права, упознавали присутне са  добром праксом у примени међународног права људских права у Србији, као и о упоредној пракси. Било је говора и о модалитетима директне примене међународног права у складу са правним оквиром Републике Србије.

На крају радионица су предавачи презентовали тематске студије случаја са различитим примерима - особе са инвалидитетом, породично насиље, права детета, дискриминација националних мањина и сл.