Актуелно > Вести 16.04.2018.

Ниш - 13.04.2018 - Обука: Закон о заштити узбуњивача

Правосудна академија је у сарадњи са порталом Пиштаљка, Удружењем Алтерфакт, Удружењем Еутопија и магазином Недељник, организовала још једну обуку, овога пута у Нишу, на тему примене Закона о заштити узбуњивача.

Обуци која је одржана у сали Правосудне академије у Нишу 13. априла 2018. године, присуствовале су судије и судијски помоћници са територије нишке апелације.

Обука је реализована у оквиру пројекта „Гласна пиштаљка“ уз финансијску подршку Делегације Европске Уније у Републици Србији. Један од главних циљева овог пројекта је повећање заштите и права узбуњивача а у оквиру програма реализују се и едукације носилаца правосудних функција.

Током обуке у Нишу представљени су конкретни примери из праксе и студије случаја, са циљем ефикаснијег рада и боље примене Закона о заштити узбуњивача.

Теме које су обрађиване на овој обуци биле су: две године примене Закона о заштити узбуњивача; судска заштита узбуњивача – анализа досадашње судске праксе, доношење привремене мере, разлике између радно-правних спорова и поступака који се воде у вези са узбуњивањем, искуства Саветовалиштва за узбуњиваче- Пиштаљка и студије из практичне примене Закона о заштити узбуњивача.

Предавачи на овој обуци биле су Јелена Стевановић судија Апелационог суда у Београду и Ирена Гарчевић судија Вишег суда у Београду.