Skip to main content

Брнабић: Измене Устава у Скупштини Србије до краја године

Датум
Аутор
Блиц
Премијерка Ана Брнабић
Премијерка Ана Брнабић

Брнабић је новинарима после састанка са шефом Делегације ЕУ Семом Фабрицијем и амбасадорима земаља чланица ЕУ рекла да се на томе радило дуже од годину дана и додала да јој је драго што је стигло позитивно мишљење од Венецијанске комисије. Она је захвалила Министарству правде на озбиљно урађеном задатку.

- Покушавали смо да нађемо баланс између јаког независног судства, али и ефикасног и одговорног судства за све грађене уз подршку Венецијанске комисије. Министарство правде је урадило добар посао - рекла је пермијерка.

Навела је да је фокус разговора са амбасадорима био на владавини права, регионалној сарадњи и поглављу 35, односно дијалогу Београда и Приштине, јер је највише урађено на поглављима који се тичу економије.

- Ми настављамо са структурним реформама због чега смо потписали нови аранжман са ММФ и у том смислу је наш примарни циљ динамичнији економски раст показан кроз БДП раст и веће плате за све грађане - рекла је Брнабић.

Говорећи о резултатима после претходног састанка са амбасдорима у јуну, она је рекла да је након тог догађаја усвојено више закона, међу којима су сет закона који се тичу права и слобода националних мањина.

Додала је да је у новембру усвојен и сет закона који се тиче поглавља 23 - Закон о заштити података о личности, бесплатној правној помоћи и парничном поступку, ипак, истакла је и да се касни са доношењем закона о Агенцији за борбу против корупције, односно са законом о спречавању корупције.

Радна група је, каже, завршила нацрт закона, а закон касни јер је Србија, појашњава, тражила додатно мишљење експерата ГРЕКА и додала да се јавна расправа очекује почетком децембра.

Она је додала и да се припрема нацрт закона о заститнику грађана, а међу законима са којима се касни, каже премијерка, је и закон о родној равноправности и заштити полова. Ипак, изразила је наду да ће то ускоро бити решено, јер је нацрт закона упућен Европској комисији.

О нама

Визија

Независно, непристрaсно, професионално, ефикасно и одговорно правосуђе.

Мисија

Стварање услова за развој стучности носилаца правосудних функција кроз успостављене јасне, мерљиве и објективне критеријуме за избор и напредовање и њихову обуку и усавршавање, у складу са основним вредностима и принципима на којима се заснива правосудни систем.

Циљ

Израда и спровођење програма обуке за носиоце правосудних функција и запослених у правосуђу, ради стицања нових и унапређења стечених знања, посебних способности и вештина, као допринос јачању професионалног и одговорног правосудног система.

Контакт

Comodo SSL