Skip to main content

Дан борбе против насиља над женама

Датум
Локација
Београд
Аутор
Блиц
Гостујући у Јутарњем програму на телевизији Пинк, она је истакла да Град Београд пружа две директне помоћи женама које су претрпеле насиље.

– Прва је да Град финансира сигурне куће у престоници, где те жене могу да буду безбедне. Друга директна помоћ је што Град материјално помаже до годину дана жене које су претпреле насиље, а које немају примања – истакла је Станисављевић.

Насиље се мора нагласити, истакла је градска секретарка додавши да је то основна порука на Међународни дан борбе против насиља над женама.

– Обавеза сваког од нас је да пријави насиље у породици. Пре свега треба охрабрити жене које су жртве насиља да то пријаве, али и чланове породице и комшије да то исто учине. Подаци говоре да је само ове године убијено 28 жена у Србији – прецизирала је ресорна секретарка и подсетила да је прошле године донешен Закон о спречавању насиља у породици.

Закон о спречавању насиља у породици је омогућио да се у таквим случајевима предузимају хитне мере које омогућавају полицијском службенику да удаљи насилника из породице, као и могућност да се насилнику судски забрани прилажење жртви.

– Град је, поред психо-социјалне подршке, много тога урадио на економском оснаживању жена у сарадњи са Привредном комором Србије и Дунав осигурањем у циљу преквалификације или докфалификације за поједина занимања, као и самог запослења. Такође у припеми је и нови вид помоћи у виду социјалног становања "Кућа на пола пута", како би се обезбедио боравак тих жена после изласка из Сигурне куће – најавила је ресорна секретарка и подсетила да насиље подразумева и психичко малтретирање које је дефинисано законом.

О нама

Визија

Независно, непристрaсно, професионално, ефикасно и одговорно правосуђе.

Мисија

Стварање услова за развој стучности носилаца правосудних функција кроз успостављене јасне, мерљиве и објективне критеријуме за избор и напредовање и њихову обуку и усавршавање, у складу са основним вредностима и принципима на којима се заснива правосудни систем.

Циљ

Израда и спровођење програма обуке за носиоце правосудних функција и запослених у правосуђу, ради стицања нових и унапређења стечених знања, посебних способности и вештина, као допринос јачању професионалног и одговорног правосудног система.

Контакт

Comodo SSL