Skip to main content

Заштита и безбедност новинара

Датум
Локација
Врдник
Аутор
Правосудна академија

На основу Споразума о сарадњи између Савета Европе и Правосудне академије Републике Србије, у оквиру заједничког пројекта "Слобода изражавања и слобода медија у Србији (JUFREX)", који је део заједничког програма Европске уније и Савета Европе "Horizontal Facility за Западни Балкан и Турску II (2019-2022)", организована је обука на тему „Заштита и безбедност новинара“.

Дводневна обука је одржана 28. фебруара и 1. марта 2022. године у Врднику,  за судије и заменике јавних тужилаца из основних судова и тужилаштава у Београду.


Кључни циљ обуке је био допринос повећању свести о положају новинара који су изложени ризику и побољшању примене правног оквира Републике Србије, нарочито у складу са Европском конвенцијом о људским правима (ЕКЉП) и другим европским стандардима који се односе на слободу изражавања.


Обука је заснована на Приручнику за тренере који је развијен у оквиру пројекта JUFREX и прилагођен је националном контексту Србије.


Предавачи на обуци су били:
- Александра Грбовић, заменик Апелационог јавног тужиоца у Београду,
- Радмила Јовановић, заменик Вишег јавног тужиоца у Београду,
- Гордана Комненић, судија Врховног касационог суда.


На обуци су биле обрађиване следеће теме:

- Слобода изражавања – Основна начела; Разумевање ризика за новинаре и мере за њихово избегавање и ублажавање; Праћење (евидентирање) претњи/опасности по новинаре;
- Подстицање повољног окружења за новинарство и избегавање накжњивости;
- Проблеми са којима се суочавају новинари у пракси;
- Новинари на раду: приступ местима и догађајима;
- Новинари на раду: Заштита извора и узбуњивача; Позитивне обавезе државе;
- Увод у Препоруку Комитета министара државама чланицама Савета Европе CM/Rec(2016)4, o заштити новинарства, безбедност новинара и других медијских актера;
- Примена Препоруке Комитета министара државама чланицама Савета Европе CM/Rec(2016)4, o заштити новинарства, безбедност новинара и других медијских актера - радионица.

О нама

Визија

Независно, непристрaсно, професионално, ефикасно и одговорно правосуђе.

Мисија

Стварање услова за развој стучности носилаца правосудних функција кроз успостављене јасне, мерљиве и објективне критеријуме за избор и напредовање и њихову обуку и усавршавање, у складу са основним вредностима и принципима на којима се заснива правосудни систем.

Циљ

Израда и спровођење програма обуке за носиоце правосудних функција и запослених у правосуђу, ради стицања нових и унапређења стечених знања, посебних способности и вештина, као допринос јачању професионалног и одговорног правосудног система.

Контакт

Comodo SSL