Skip to main content

Кубуровић: Иницијатива за промену Устава до краја октобра у Скупштини

Датум
Локација
Београд
Аутор
Бета

 

                                           

Нела Кубуровић

Министарка правде најављује да ће иницијатива за промену Устава у области правосуђа бити прослеђена Скупштини до краја октобра, Извор: Бета

     

Уколико предлог буде усвојен, додала је она, Одбор за уставна питања сачиниће предлог амандмана чија ће полазна основа бити текст уставних измена који је сачинило Министарство правде.

Министарство правде у саопштењу наводи да је Кубуровић објаснила да је обавеза Одбора да поново организује јавне дебате и тек после тога сачини коначан предлог амандмана који ће бити прослеђен посланицима.

Она је на данашњем састанку с представницима и председником Удружења судија и тужилаца Ненадом Стефановићем указала на то да измена Устава подразумева и израду нових правосудних закона. Чланови струковних удружења биће позани да учествују у раду радних група за њихову израду.

"На састанку је указано да се активности у оквиру реформе правосуђа, дефинисане и Акционим планом за Поглавље 23 (преговора Србије ЕУ), морају брже спроводити, посебно када је у питању измена Устава у области правосуђа", наводи се у саопштењу.

Представници Удружења су истакли да последњи нацрт уставних амандмана, који је усклађен с препорукама Венецијанске комисије Савета Европе, садржи више од 70 одсто предлога струковних удружења, као и правосудних институција.

Како се наводи у саопштењу, представници Удружења похвалили су нови поступак избора судијских и тужилачких приправника почетком ове године. Они се залажу да судијски и тужилачки помоћници морају наћи своје место и у оквиру Устава, као и да држава мора више пажње да посвети унапређењу њиховог положаја.

Председник Удружења судија и тужилаца Ненад Стефановић указао је на то да је потребно што пре покренути иницијативу за промену Устава како би се ојачали независност судства и самосталност тужилаштва.

О нама

Визија

Независно, непристрaсно, професионално, ефикасно и одговорно правосуђе.

Мисија

Стварање услова за развој стучности носилаца правосудних функција кроз успостављене јасне, мерљиве и објективне критеријуме за избор и напредовање и њихову обуку и усавршавање, у складу са основним вредностима и принципима на којима се заснива правосудни систем.

Циљ

Израда и спровођење програма обуке за носиоце правосудних функција и запослених у правосуђу, ради стицања нових и унапређења стечених знања, посебних способности и вештина, као допринос јачању професионалног и одговорног правосудног система.

Контакт

Comodo SSL