Skip to main content

Одржана конференција ”Нови правосудни закони у интересу свих грађана”

Датум
Локација
Београд
Аутор
Курир
 
Одржана конференција ”Нови правосудни закони у интересу свих грађана”- Извор: Курир

- Нажалост, поједини чланови радних група мисле да ћемо, на пример, променом назива носилаца јавнотужилачке функције преко ноћи добити тужиоце од интегритета, а таква очекивања не бих даље коментарисао - рекао је Стефановић обраћајући се учесницима конференције "Нови правосудни закони у интересу свих грађана - изазови и решења", коју је организовало УСТ у хотелу "Метропол Палас". Што се тиче нацрта сета Закона о судијама, УСТ нема пуно замерки, изузев, како је рекао председник Удружења, пропуштене шансе да се законски уреди материјални положај судија, док је на радне текстове Закона о јавном тужилаштву и Закона о Високом савету тужилаца, Удружење упутило велики број писаних примедби Министарству правде.

- За УСТ и јавно тужилаштво је најважније да се очувају и унапреде достигнути стандарди у овој области, имајући у виду да свако реформско решење треба, пре свега, да донесе напредак и побољшања, а не да буде корак уназад у односу на постојећи систем - поручио је Виши јавни тужилац у Београду.

Он је учесницима конференције представио ставове УСТ који се односе на предложена решења за нове тужилачке законе. Сматра да је поред осталог потребно, да се јасно разграниче надлежности између Врховног јавног тужилаштва и Високог савета тужилаца, те да се одлуке о поступању у конкретним предметима, укључујући приговор на обавезно упутство, доносе унутар јавног тужилаштва, а не у тужилачком савету.

Такође, према ставу Стефановића, битно је да се очува оперативност јавних тужилаштава и решавање хитних радних и организационих потреба путем института упућивања јавних тужилаца од стране Врховног јавног тужиоца. Употребу овог института, како је нагласио, треба свести на најнеопходнију, законом предвиђену меру, уз поштовање сагласности упућеног тужиоца, док се не стекну услови да се то питање трајно реши од стране Високог савета тужилаца. Подсетио је да радни текст закона забрањује упућивање из нижег у више тужилаштво, што ће, како сматра, изазвати озбиљан проблем у пракси, те се залаже да актуелно решење остане на снази.

Стефановић је истакао да ове године Удружење судија и тужилаца Србије обележава 10 година од оснивања, указујући да је проистекло из Удружења судијских и тужилачких помоћника Србије.

- Удружење је основано као одговор на катастрофалну реформу правосуђа из 2009. године и тежак положај судијских и тужилачких помоћника којима је било одузето право да под једнаким условима са полазницима Правосудне академје буду бирани за судије и тужиоце. Након интервенције Уставног суда, већина помоћника је изабрана за судије и тужиоце који данас у највећем броју чине чланове УСТ - нагласио је Стефановић.

 

Одржана конференција ”Нови правосудни закони у интересу свих грађана”- Извор: Курир

У уводном обраћању учесницима конференције министарка правде Србије Маја Поповић, захвалила је УСТ и Правосудној академији што су организовали ову конференцију, која ће, како је рекла, допринети да поступак расправе буде транспаретнији и инклузивнији.

Она је подсетила да је УСТ у почетку критиковало измене устава и закона, али да се сад укључило у расправу поштујући вољу грађана исказану на референдуму. Министарка је указала да је Венецијанска комисија у свом мишљењу о радним верзијама правосудних закона оценила да они заједно са променама Устава имају потенцијал да доведу до значајних позитивних промена у правосуђу Србије, те да су радни текстови закона добро структурирани, јасно написани и обухватају све суштинске тачке које треба да буду обухваћене.

- Наглашено је да успешна реформа правосуђа највише зависи од чврстог законодавног оквира, који ће обезбедити да независно судство и самостално јавно тужилаштво уживају висок углед у друштву и буду оријентисани ка будућности - навела је Поповић.

Венецијанска комисија је, према њеним речима, похвалила Министасртво правде за уложене значајне напоре у припреми правосудних закона, као и за инклузивност и транспарентност процеса припреме закона, те да у истом духу треба да настави и јавну расправу у наредним месецима.

Нови закони ће, како је истакла, донети тектонске, корените и далекосежне промене, које значајно утичу на јачање самосталности тужилаштва и независност судства, уз искључење политике из процеса избора судија и тужилаца. У периоду од 23. до 25. новембра у Србији ће, како је најавила, боравити известиоци Венецијанске комисије који ће одржавати састанке поводом јавнотужилачких закона.

- Након њиховог мишљења започињемо са јавном расправом - указала је министарка.

Директор Правосудне академије и модератор данашње конференције, Ненад Вујић, указао је да је ово највећи скуп на коме се расправља о предлозима за нове правосудне законе, коме присуствује више од 150 учесника, судија, тужилаца, научних радника, адвоката, професора, полазника Академије и судијских и тужилачких помоћника.

Он је напоменуо да је због великог интересовања за ову расправу, а премало места за лично учешће, конференција доступна за праћење путем онлајн платформе.

Шеф делегације ЕУ у Србији Емануел Жофре истакао је да су ове уставне реформе у области правосуђа, како то сугерише и назив данашње конференције, у интересу грађана Србије, у интересу бизниса и оних који траже одговоре од правосуђа за своје проблеме. Владавина права је, како је истакао, примарна за ЕУ и фундаментална вредност за наше друштво.

Kонферецију "Нови правосудни закони у интересу свих грађана - изазови и решења" Удружење судија и тужилаца Србије (УСТ) организовало је у сарадњи са Правосудном академијом и Удружењем судија прекршајних судова (УСУДПРЕK).

У уводном делу скупа, пред радни део конференције, излагање је изложо и судија Прекршајног апелационог суда Горан Божић из УСУДПРЕK. У радном делу овог скупа помоћници министра правде и чланови радних група за израду нацрта правосудних закона, који се мењају у складу са уставним амандманима, представиће предлоге кључних новина, а учесницима ће се обратити и заменик члана Венецијанске комисије. Потом ће уследити обраћање организатора конференције и дискусија учесника, међу којима ће, поред судија и тужилаца, бити и професори правних факултета у Србији, адвокати и представници других струковних удружења.

Организатори конференције подсећају на важност измена ових закона у складу са уставним амандманима и европским стандардима који треба да створе услове за ефикасније и одговорније правосуђе у Србији.

Реч је о предлозима нових закона - Закон о судијама, Закон о јавном тужилаштву, Закон о Високом савету судства, Закон о Високом савету тужилаца и Закон о уређењу судова.

О нама

Визија

Независно, непристрaсно, професионално, ефикасно и одговорно правосуђе.

Мисија

Стварање услова за развој стучности носилаца правосудних функција кроз успостављене јасне, мерљиве и објективне критеријуме за избор и напредовање и њихову обуку и усавршавање, у складу са основним вредностима и принципима на којима се заснива правосудни систем.

Циљ

Израда и спровођење програма обуке за носиоце правосудних функција и запослених у правосуђу, ради стицања нових и унапређења стечених знања, посебних способности и вештина, као допринос јачању професионалног и одговорног правосудног система.

Контакт

Comodo SSL