Skip to main content

Право на приступ правди у Србији за време корона вируса

Датум
Аутор
Правосудна академија

Право на приступ правди у Србији за време корона вируса - Извор: UNODC

"Пандемија КОВИД-19 проузроковала је глобалну здравствену кризу и мере предузете у борби против њеног ширења довеле су до ремећења свакодневног живота са каквим се човечанство није суочило још од пандемије грипа 1918. године. До сада је корона вирус погодио мноштво земаља и територија широм света, са више од 53 милиона случајева регистрованих до новембра 2020. године.

Суочена са изазовом заштите јавног здравља и спречавања даљег ширења вируса, Република Србија прогласила је ванредно стање 15. марта 2020. године. Устав дозвољава држави да одступи од одређених Уставом загарантованих права, али само у оној мери коју захтева тежина ситуације. Током ових тешких времена било је потребно да људи имају приступ судовима и правним поступцима, и било је неопходно да држава осигура функционисање правосудног система, истовремено штитећи здравље и запослених и правних актера, као и здравље посетилаца суда и странака у поступку. Приоритет су имала хитна судска питања, попут хитних кривичних поступака који укључују оптужене који су у притвору.

Остваривање права на приступ суду оптуженом у притвору извршено је на алтернативни начин, и то коришћењем апликација за видео конференције. Имајући у виду њихово право на правично суђење и хитност овог поступка, влада је издала уредбу о начину учешћа оптужених у кривичном поступку. Током ванредног стања у кривичном поступку пред првостепеним судом, када председник већа утврди да присуство оптуженог на главном претресу представља изазов због опасности од ширења заразне болести, он може одлучити да осигура учешће окривљеног у главном претресу дигиталним средствима, ако је то могуће с обзиром на техничке услове. Овај приступ могао би покренути нека нова питања, јер је тешко осигурати транспарентност судског поступка на овај начин. Међутим, закључено је да је важније осигурати да се притвореним лицима суди у разумном року, него да они буду физички присутни на суду, поготово јер није било сигурно колико ће ванредно стање трајати.

Ванредно стање у Србији остало је на снази пуних месец дана, након чега се ширење пандемије у Србији стабилизовало и ванредно стање је окончано. Због релативно стабилне ситуације, суђења се одржавају у судницама у Србији, поштујући све смернице СЗО.

Пандемија је створила мноштво изазова, од којих многи тек следе. Ми, као чланови правосуђа, морамо бити спремни да се носимо са новонасталом ситуацијом уз очување и заштиту основних људских права."

 Чланак у оригиналној верзији можете прочитати овде

О нама

Визија

Независно, непристрaсно, професионално, ефикасно и одговорно правосуђе.

Мисија

Стварање услова за развој стучности носилаца правосудних функција кроз успостављене јасне, мерљиве и објективне критеријуме за избор и напредовање и њихову обуку и усавршавање, у складу са основним вредностима и принципима на којима се заснива правосудни систем.

Циљ

Израда и спровођење програма обуке за носиоце правосудних функција и запослених у правосуђу, ради стицања нових и унапређења стечених знања, посебних способности и вештина, као допринос јачању професионалног и одговорног правосудног система.

Контакт

Comodo SSL