Skip to main content

Радни састанци заменика јавних тужилаца и тужилачких помоћника - контакт особа за тужилачку праксу на тему тумачења и цитирања Европске конвенције о људским правима и праксе Европског суда за људска права у тужилачким актима

Датум
Локација
Београд, Нови Сад
Аутор
Правосудна академија

Радни састанци заменика јавних тужилаца и тужилачких помоћника – контакт особа за тужилачку праксу на тему правилног тумачења и цитирања Европске конвенције о људским правима и праксе Европског суда за људска права одржани су 24. и 25. марта 2022. године у Београду и Новом Саду.

Састанци који су организовани у сарадњи са Правосудном академијом Републике Србије и Републичким јавним тужилаштвом окупили су 45 заменика јавних тужилаца и тужилачких помоћника са подручја Апелационог јавног тужилаштва у Београду и Апелационог јавног тужилаштва у Новом Саду. Циљ састанака је био да се тужиоци упознају са тиме како да се позивају на Европску конвенцију о људским правима и праксу Европског суда за људска права приликом израде тужилачких аката и усагласе тужилачку праксу са европским стандардима људских права.

Заменица јавног тужиоца Јасмина Станковић (Апелационо јавно тужилаштво у Београду, упућена у Републичко јавно тужилаштво), судија Јелена Стевановић (Апелациони суд у Београду) и судија Ивана Марковић Радојевић (Апелациони суд у Београду), чланице Националне мреже судија и тужилаца за примену стандарда Европског суда за људска права у Републици Србији, основане при Правосудној академији, дале су значајан допринос састанцима као излагачи на тему правнoтехничког цитирања одлука Европског суда за људска права.

Током састанака учесници су имали прилику да чују како да правилно тумаче праксу Европског суда за људска права, коју је изнео консултант Савета Европе Холгар Хембах, као и да сазнају како да користе "e-juris" и "cross-reference" базе Правосудне академије, а излагачи на ову тему били су: Александар Стојановић руководилац документационо информационог центра и послова информатике и Биљана Степановић начелница одељења за документационо информациони центар Правосудне академије.

У предстојећем периоду састанци на ову тему биће одржани и у Kрагујевцу и у Нишу за заменике јавних тужилаца и тужилачке помоћнике са подручја ова два апелациона тужилаштва, како би се унапредили тужилачки капацитети за делотворну примену Европске конвенције о људским правима на домаћем нивоу.

Састанци су организовани у оквиру пројекта "Јачање ефикасних правних средстава за спречавање кршења људских права у Србији” који се спроводи у оквиру заједничког програма Европске уније и Савета Европе “Horizontal Facility за Западни Балкан и Турску 2019-2022”.

О нама

Визија

Независно, непристрaсно, професионално, ефикасно и одговорно правосуђе.

Мисија

Стварање услова за развој стучности носилаца правосудних функција кроз успостављене јасне, мерљиве и објективне критеријуме за избор и напредовање и њихову обуку и усавршавање, у складу са основним вредностима и принципима на којима се заснива правосудни систем.

Циљ

Израда и спровођење програма обуке за носиоце правосудних функција и запослених у правосуђу, ради стицања нових и унапређења стечених знања, посебних способности и вештина, као допринос јачању професионалног и одговорног правосудног система.

Контакт

Comodo SSL