Skip to main content

Радни састанци заменика јавних тужилаца и тужилачких помоћника - контакт особа за тужилачку праксу на тему тумачења и цитирања Европске конвенције о људским правима и праксе Европског суда за људска права у тужилачким актима

Датум
Локација
Крагујевац, Ниш
Аутор
Правосудна академија

Радни састанци заменика јавних тужилаца и тужилачких помоћника – контакт особа за тужилачку праксу на тему правилног тумачења и цитирања Европске конвенције о људским правима и праксе Европског суда за људска права у тужилачким актима одржани су 7. и 8. априла 2022. године у Крагујевцу и Нишу.

Чланице Националне мреже судија и тужилаца за примену стандарда Европског суда за људска права у Републици Србији, основане при Правосудној академији, дале су значајан допринос састанцима - Заменица јавног тужиоца Јасмина Станковић (Апелационо јавно тужилаштво у Београду, упућена у Републичко јавно тужилаштво) водила је уводна излагања и говорила на тему правнотехничког цитирања одлука Европског суда за људска права. Такође на тему правнотехничког цитирања одлука Европског суда за људска права говориле су судија Сања Костић (Апелациони суд у Нишу) као и судија Тања Павловић Недељковић (Апелациони суд у Крагујевцу).

Састанци који су организовани у сарадњи са Правосудном академијом Републике Србије и Републичким јавним тужилаштвом окупили су 55 заменика јавних тужилаца и тужилачких помоћника са подручја Апелационог јавног тужилаштва у Крагујевцу и Апелационог јавног тужилаштва у Нишу. Циљ састанака је био да се тужиоци упознају са тиме како да се позивају на Европску конвенцију о људским правима и праксу Европског суда за људска права приликом израде тужилачких аката и усагласе тужилачку праксу са европским стандардима људских права.

Састанци су организовани у оквиру пројекта "Јачање ефикасних правних средстава за спречавање кршења људских права у Србији” који се спроводи у оквиру заједничког програма Европске уније и Савета Европе “Horizontal Facility за Западни Балкан и Турску 2019-2022”.

Током састанака учесници су имали прилику да чују како да правилно тумаче праксу Европског суда за људска права, коју је изнео консултант Савета Европе Холгар Хембах, као и да сазнају како да користе "e-juris" и "cross-reference" базе Правосудне академије, а излагачи на ову тему били су: Александар Стојановић руководилац документационо информационог центра и послова информатике и Биљана Степановић начелница одељења за документационо информациони центар Правосудне академије.

О нама

Визија

Независно, непристрaсно, професионално, ефикасно и одговорно правосуђе.

Мисија

Стварање услова за развој стучности носилаца правосудних функција кроз успостављене јасне, мерљиве и објективне критеријуме за избор и напредовање и њихову обуку и усавршавање, у складу са основним вредностима и принципима на којима се заснива правосудни систем.

Циљ

Израда и спровођење програма обуке за носиоце правосудних функција и запослених у правосуђу, ради стицања нових и унапређења стечених знања, посебних способности и вештина, као допринос јачању професионалног и одговорног правосудног система.

Контакт

Comodo SSL