Skip to main content

Јоксимовић и Мекалистер: Отварање нових поглавља до краја године

Датум
Локација
Београд
Аутор
Влада Србије

              

Јоксимовић и Мекалистер: Отварање нових поглавља до краја годинеЈоксимовић и Мекалистер: Отварање нових поглавља до краја годинеИзвор: Влада Србије
    На састанку је било речи о коментарима и мишљењима на нацрт Резолуције Европског парламента, активностима у процесу приступања ЕУ, ситуацији у региону и другим темама.

Јоксимовић је потврдила да је Србија максимално посвећена наставку процеса приступања и спровођењу реформи које су кроз примену европских норми и стандарда у функцији стварања модерне државе. 

Она је посебно, у том контесту, нагласила значај реформи у поглављима 23 и 24, област правосуђа, борбе против криминала и корупције, мањинских права, медијских слобода.

Јоксимовић је истовремено нагласила да је Влада прихватила и уважила све препоруке Венецијанске комисије око уставних амандмана у области правосуђа и спровела транспарентан и инклузиван процес јавне дебате. 

Такође, како је подсетила, Влада је усвојила Закон о бесплатној правној помоћи, као и Закон о заштити података личности, док је у финалној припреми закон о спречавању корупције. 

Према њеној оцени, то су закони из Поглавља 23 на основу којих се доноси одлука о отварању нових поглавља. 

Србија очекује да током аустријског председавања Савету ЕУ отвори најмање три поглавља што би, како је указала, била потврда да се напори Србије у спровођењу реформи примећују и цене. 

Јоксимовић је, када је реч о Космету, указала на то да је Србија опредељена за проналажење компромисног и трајног решења и да је за разлику од Приштине, која већ пет година није ништа урадила на успостављању Заједнице српских општина, испунила готово све што је договорено у Бриселу. 

Мекалистер је изразио уверење да ће посланици Европског парламента значајном већином усвојити извештај о Србији и да ће тиме, још једном, бити исказана подршка европском путу наше државе, која би требало да буде валоризована и отварањем нових поглавља. 

Он је потврдио да ће наставити да поџава наш европски пут, и објаснио да верује у искрену посвећеност Србије процесу европских интеграција. 

Мекалистер је пренео да сматра да је Србија битан чинилац стабилности региона, и посебно акцентовао значај реформи у поглављима 23 и 24.

Он је нагласио да су реформе у Србији дале резултате и да се наша држава потврдила као важан и активан партнер ЕУ.

О нама

Визија

Независно, непристрaсно, професионално, ефикасно и одговорно правосуђе.

Мисија

Стварање услова за развој стучности носилаца правосудних функција кроз успостављене јасне, мерљиве и објективне критеријуме за избор и напредовање и њихову обуку и усавршавање, у складу са основним вредностима и принципима на којима се заснива правосудни систем.

Циљ

Израда и спровођење програма обуке за носиоце правосудних функција и запослених у правосуђу, ради стицања нових и унапређења стечених знања, посебних способности и вештина, као допринос јачању професионалног и одговорног правосудног система.

Контакт

Comodo SSL