Skip to main content

Заказан завршни испит девете генерације корисника почетне обуке

Датум
Локација
Београд
Аутор
Правосудна академија
Програм заснован на моделу развоја компетенција неопходних за вршење неке од правосудних функција обухвата примену материјалних и процесних закона, судску и тужилачку праксу, међународне правне стандарде, развијање посебних вештина неопходних за обављање судске и тужилачке професије као и начела судијске и тужилачке етике. Реализује се кроз менторски рад и стручно усавршавање полазника.

Припреме за завршни испит, уз поштовање епидемиолошких мера, одржане су у седиштима апелација. Кориснике почетне обуке су спремали ментори из реда судија парничне и кривичне материје и заменика јавних тужилаца.

Завршни испит IX генерације одржаће се од 5. до 8. јула, 2021.године у просторијама Правосудне академије (Теразије 41, Београд) према следећем распореду полагања:

Распоред полагања кандидата по данима

Заказан завршни испит девете генерације корисника почетне обуке - Извор: Правосудна академија
Заказан завршни испит девете генерације корисника почетне обуке - Извор: Правосудна академија

Испитну комисију чине:

  1. Гордана Комненић, судија Врховног касационог суда у Београду
  2. Милена Рашић, судија Апелационог суда у Београду
  3.  Мирјана Грујичић, судија Вишег суда у Београду
  4.  Светлана Алексић, судија Вишег суда у Београду - посебно одељење Вишег суда за организовани криминал
  5.  Томислав Килибарда, Апелациони јавни тужилац у Београду

Процењиваће ниво стечених компетенција полазника за обављање посла судије основног суда и заменика јавног тужиоца кроз симулације суђења са посебним освртом на следеће критеријуме:

  • управљање поступком,
  • правна аргументација и
  • општи утисак излагача

Један од доказа квалитета почетне обуке на Правосудној академији као и њеног значаја у стручном усавршавању будућих носилаца правосудних функција јесу и успеси корисника почетне обуке на Themis такмичењу.

2020.године, тим Србије сачињен од корисница девете генерације Бранкица Тодоровић, Катарина Симин и Милица Михић - друго место у полуфиналној групи посвећеној теми „Судијска етика и професионално понашање“ и друго место у великом финалу

2021.године, тим Србије сачињен од корисница девете генерације Александра Лозић, Мина Вулић и Милица Јовановић- прво место у полуфиналној групи посвећеној теми међународне правне сарадње у грађанским стварима – Европско породично право и пласман у велико финале

Завршни испит дефинисан је Законом о Правосудној академији ("Сл.гласник РС", бр. 104/2009, 32/2014 – одлука УС и 106/2015) чланови 37 -39 и Правилником о полагању завршног испита

Директан пренос завршног испита могуће је пратити преко YouTube канала Правосудне академије

Правосудна академија IX генерацији корисника почетне обуке жели пуно успеха на испиту!

О нама

Визија

Независно, непристрaсно, професионално, ефикасно и одговорно правосуђе.

Мисија

Стварање услова за развој стучности носилаца правосудних функција кроз успостављене јасне, мерљиве и објективне критеријуме за избор и напредовање и њихову обуку и усавршавање, у складу са основним вредностима и принципима на којима се заснива правосудни систем.

Циљ

Израда и спровођење програма обуке за носиоце правосудних функција и запослених у правосуђу, ради стицања нових и унапређења стечених знања, посебних способности и вештина, као допринос јачању професионалног и одговорног правосудног система.

Контакт

Comodo SSL