Skip to main content

За судије и тужиоце прошле седмице изабрано 350 помоћника

Датум
Локација
Београд
Аутор
Танјуг

Удружење судијских и тужилачких помоћника одржало је данас 6. редовну годишњу скупштину у Београду којој су, поред чланова Удружења, присуствовали и представници судова, тужилаштва, адвокатуре и Министарства правде.

Председница Удружења Јелена Гајић оценила је да је за претходних шест година од оснивања Удружење постигло велике успехе, посебно што су помоћници судија и тужилаца препознати у предлогу амандмана на Устав Србије, који су од пре два дана ушли у скупштинску процедуру.

Такође је подсетила да је прошле седмице из редова судијских и тужилачких помоћика изабрано 250 кандидата за судије и 100 кандидата за тужиоце.

За судије и тужиоце прошле седмице изабрано 350 помоћника
За судије и тужиоце прошле седмице изабрано 350 помоћника - Фото: Танјуг

У изјави за Танјуг председник Управног одбора Удружења Јелена Дуњић навела је да је на данашњој скупштини расправљано о досада предузетим активностима, а раитфикован је и Споразум са Удружењем судија и тужилаца Србије и Удружењем судија прекршајних судова који се тиче положаја судијских и тужилачких помоћника у систему Републике Србије.

Осврћући се на предлог уставних амандмана у области правосуђа, УСТП је како је навела задовољно предлозеним решењима која се тичу судијских и тужилачких помоћика, јер су препознати као група која чини део правосудног система.

Удружење је основано 2012. године, са циљем да се бави питањима и проблемима судијских и тужилачких помоћника, који чекају на избор за судије и тужиоце.

У Србији тренутно има 1.800 судијских и тужилачких помоћника, без чијег се рада, како често признају и саме судије и тужиоци, не би могло замислити функционисање правосуђа, јер обављају велики део посла.

О нама

Визија

Независно, непристрaсно, професионално, ефикасно и одговорно правосуђе.

Мисија

Стварање услова за развој стучности носилаца правосудних функција кроз успостављене јасне, мерљиве и објективне критеријуме за избор и напредовање и њихову обуку и усавршавање, у складу са основним вредностима и принципима на којима се заснива правосудни систем.

Циљ

Израда и спровођење програма обуке за носиоце правосудних функција и запослених у правосуђу, ради стицања нових и унапређења стечених знања, посебних способности и вештина, као допринос јачању професионалног и одговорног правосудног система.

Контакт

Comodo SSL