Skip to main content

Нови Генерални секретар Европске мреже за обуку у правосуђу у посети Правосудној академији

Датум
Локација
Београд, Теразије 41
Аутор
Правосудна академија

Директор Правосудне академије г. Ненад Вујић и заменица директора гђа Маја Прелић Симовић имали су част и задовољство да угосте делегацију Европске мреже за обуку у правосуђу (ЕЈТН), предвођену новоизабраним генералним секретаром, гђом Ингрид Дерво у току њене прве званичне мисије региону Западног Балкана и Републици Србији. Делегацију мисије су, поред гђе Дерво, чинили гђа Вања Текић, менаџер Пројекта Западни Балкан II и г. Ђовани Паскуа, тим лидер Пројекта Западни Балкан II.


Један од циљева посете био је планирање даље сарадње између Правосудне академије и Европске мреже за обуку у правосуђу, која је сваке године на све вишем нивоу што показује и одржавање Великог Финала THEMIS такмичења у Београду децембра 2022. године. Основа даљег јачања заједничке сарадње је Пројекат Европске Уније Западни Балкан II имплементиран од стране Европске мреже за обуку у правосуђу који омогућава размену домаћих судија и тужилаца са правосудним институцијама у оквиру Мреже и похађање семинара Мреже, али и јачање капацитета Правосудне академије и подршку у развоју курикулума обука из области права ЕУ за кориснике сталне и почетне обуке Правосудне академије, са крајњим циљем усклађивања националних прописа са правним стандардима ЕУ и праксом суда у Луксембургу.


Активности на пројекту Западни Балкан II, до сада су, обухватиле фокус групе са представницима правосуђа, рад на развоју стандардизованог упитника за испитивање образовних потреба и унапређење и функционализацију курикулума обука из области права ЕУ, анализу потреба и заједнички рад на дизајнирању програма обука и њиховој будућој реализацији. Фокус групе организоване су у два циклуса током децембра и јануара. Учесници су, поред експерата на пројекту, судија Хуан Карлоса да Силве и Матеја Чујовића, обухватиле представнике судова и тужилаштава опште и посебне надлежности са територије све четири апелације.

Главни циљ фокус група био је да се ближе одреде приоритетне теме, адекватна методологија рада као и избор најадекватнијих предавача за реализацију будућег програма обука. У раду фокус група су, поред директора Правосудне академије, г. Ненада Вујића и заменице директора, гђе Маје Прелић-Симовић, активно учествовали представници Одељења за истраживање и унапређења образовања, Сектора за сталну обуку и Сектора за међународну сарадњу и пројекте.

Представници Одељења за истраживање и унапређење образовања презентовали су резултате спроведене анализе потреба која ће бити почетна основа за предстојеће активности.

Правосудна академија се веома радује наставку заједничког успешног рада на спровођењу договорених пројектних активности као и даљем оснаживању сарадње са колегама из региона.

Више о мисији ЕЈТН-а можете наћи на следећем линку: https://ejtn.eu/news/ejtn-launches-official-visits-to-the-western-balkans-to-support-eu-integration-and-judicial-training-and-reform/

Нови Генерални секретар Европске мреже за обуку у правосуђу у посети Правосудној академији

О нама

Визија

Независно, непристрaсно, професионално, ефикасно и одговорно правосуђе.

Мисија

Стварање услова за развој стучности носилаца правосудних функција кроз успостављене јасне, мерљиве и објективне критеријуме за избор и напредовање и њихову обуку и усавршавање, у складу са основним вредностима и принципима на којима се заснива правосудни систем.

Циљ

Израда и спровођење програма обуке за носиоце правосудних функција и запослених у правосуђу, ради стицања нових и унапређења стечених знања, посебних способности и вештина, као допринос јачању професионалног и одговорног правосудног система.

Контакт

Comodo SSL