Skip to main content

Обуке у области правосуђа по мери детета

Датум
Локација
Београд, Нови Сад, Ниш, Крагујевац
Аутор
Правосудна академија

 

Обуке у области правосуђа по мери детета - Извор: Правосудна академија

Циљ одржаних обука био је унапређење знања и вештина свих стручних лица укључених у рад са малолетницима ради побољшања положаја деце која су укључена у правосудни систем Републике Србије, кроз систематску примену поступака и регулативе који штите права детета, као и кроз подршку деци у овим поступцима.

Учесници су са предавачима кроз интерактивне методе рада имали прилике да усаврше знања и вештине на теме најбољег интереса детета, права детета на информисање, заштиту од секундарне виктимизације, експлоатацију деце у сврху вршења кривичних дела, права на репарацију.

Имајући у виду специфичност циљне групе учесника једна тематска целина била је посвећена акционом планирању начина за успостављање боље међусекторске сарадње и решавања проблема.

 

Предавачи на обукама били су: Оливера Пејак Прокеш судија Апелационог суда у Новом Саду, Небојша Ђуричић судија Вишег суда у Београду, Слободан Јосимовић заменик вишег јавног тужиоца у Вишем јавном тужилаштву у Новом Саду, Оливера Зечевић шеф Одсека за превенцију и сузбијање малолетничке делинквенције у Управи криминалистичке полиције Министарства унутрашњих послова, Тијана Костић адвокат, Бојана Танкосић психолог, Марија Марковић психолог, Јара Петковић психолог и Марија Соврлић психолог.
 
Одржане обуке крајњи су резултат пројектних активности у којима су чланови Одељења за истраживање и унапређење образовања Правосудне академије активно учествовали.
Прва пројектна активност обухватила је формативну анализу и израду Приручника за обуку професионалаца у области правосуђа по мери детета.
Друга активност обухватила је дизајнирање и реализацију тренинга за тренере који је одржан у Зрењанину (17. и 18. јуна стручни део и 24. и 25. јуна методологија рада са одраслима)У циљу стандардизације програма будућих обука и пружања подршке тренерима у Врднику је 1. и 2. јула организован пилот тренинг на којем су будући предавачи активно радили на дизајнирању програма и симулацији будућих обука.
 
Распоред одржаних обука:
Нови Сад – 25. и 26. октобар 2021. године
Ниш – 4. и 5. новембра 2021. године
Крагујевац – 9. и 10. новембар 2021. године
Београд - 22. и 23. новембар 2021. године
Наставак обука планиран је за наредну календарску годину.

О нама

Визија

Независно, непристрaсно, професионално, ефикасно и одговорно правосуђе.

Мисија

Стварање услова за развој стучности носилаца правосудних функција кроз успостављене јасне, мерљиве и објективне критеријуме за избор и напредовање и њихову обуку и усавршавање, у складу са основним вредностима и принципима на којима се заснива правосудни систем.

Циљ

Израда и спровођење програма обуке за носиоце правосудних функција и запослених у правосуђу, ради стицања нових и унапређења стечених знања, посебних способности и вештина, као допринос јачању професионалног и одговорног правосудног система.

Контакт

Comodo SSL