Skip to main content

Округли сто - Напредак у извршењу пресуде Европског суда за људска права у предмету Зорица Јовановић против Србије

Датум
Локација
Београд, Теразије 41
Аутор
Савет Европе

Директор за људска права и представници Одељења за извршење су 9. маја 2023. године учествовали на округлом столу у Београду о извршењу пресуде Европског суда за људска права у предмету Зорица Јовановић против Србије. Догађај је пружио платформу за конструктивну размену између судија укључених у примену механизма за утврђивање чињеница у случајевима "несталих беба", а организован је у сарадњи са Правосудном академијом Србије.

Директор за људска права је похвалио посвећеност власти потпуној примени ове пресуде и истакао потребу да се брзо усвоје предвиђене измене Закона о националном ДНK регистру којим се успоставља база података "несталих беба". Представник Одељења је пружио свеобухватан преглед стања извршења у овом случају, са посебним нагласком на преостале изазове у примени поменутог закона.

Округли сто окупио је представнике: Уставног суда, Апелационог и Високог суда у Београду, Kрагујевцу, Нишу и Новом Саду, Правосудне академије, Министарства унутрашњих послова, Заштитника грађана - Омбудсмана, Републичког јавног тужилаштва, Kанцеларије државног тужиоца и Делегације Европске уније у Републици Србији.

Округли сто организован је у оквиру програма сарадње о "Јачању заштите људских права у Србији", који је део заједничког програма Европске уније и Савета Европе "Horizontal Facility за Западни Балкан и Турску 2023-2026", који спроводи Савет Европе.

Округли сто - Напредак у извршењу пресуде Европског суда за људска права у предмету Зорица Јовановић против Србије - Извор: Савет Европе

О нама

Визија

Независно, непристрaсно, професионално, ефикасно и одговорно правосуђе.

Мисија

Стварање услова за развој стучности носилаца правосудних функција кроз успостављене јасне, мерљиве и објективне критеријуме за избор и напредовање и њихову обуку и усавршавање, у складу са основним вредностима и принципима на којима се заснива правосудни систем.

Циљ

Израда и спровођење програма обуке за носиоце правосудних функција и запослених у правосуђу, ради стицања нових и унапређења стечених знања, посебних способности и вештина, као допринос јачању професионалног и одговорног правосудног система.

Контакт

Comodo SSL