Skip to main content

Пут до измене Устава, први корак пре марта

Датум
Локација
Београд
Аутор
РТС

 

Министарка Кубуровић - Пут до измене Устава, први корак пре марта
Извор: Фото архив Министартва правде

Министарка правде Нела Кубуровић рекла је за РТС да очекује да ће пре марта Одбор за уставна питања припремити седницу са које ће упутити Скупштини предлог за измену Устава.

Ако то буде одобрила двотрећинска већина посланика, организоваће се јавна расправа на коју ће бити позвани сви заинтересовани, стручна и шира јавност, и они ће бити у прилици да изнесу своје ставове и мишљења", рекла је Кубуровићева. Консултације о амандманима су трајале годину и по дана и свима је, каже министарка, било омогућено да искажу мишљење.

"Венецијанска комисија је проценила да је све у складу са препорукама и европским стандардима. Тиме се остварују наше обавезе из Акционог плана за поглавље 23, које се односи на јачање независног судства и самосталност тужилаштва, али и увођење јасних критеријума за избор носилаца правосудних функција. Повећавамо ефикасност правосуђа али и одговорност оних који поступају у тим предметима", навела је Кубуровићева. 

Када су у питању критике из извештаја Европске комисије, Нела Кубуровић је рекла да очекује да ће у наредном периоду имати реалније рокове за доношење закона.

 

Министарка Кубуровић - Пут до измене Устава, први корак пре марта. Извор: РТС

"Пример закона са којима смо каснили је закон о спречавању корупције. Министарство је током лета предало нацрт, али препорука Европске комисије је да се изврши експертиза Греко експерта, јер треба да буде у складу са Греко препорукама", рекла је Кубуровићева. 

Нагласила је да је у питању закон превентивног карактера, за разлику од оних репресивних као што је закон о спречавању корупције и организованог криминала, који се од марта 2018. примењује. "За седам месеци постигнути су добри резултати, 250 је окривљених, 150 осуђених, највише на казну затвора", истакла је министарка.

Ступиле су на снагу Измене закона о судским таксама. Тиме ће се пре свега стимулисати привредни субјекти да користе медијацију, јер су таксе у судском поступку изузетно високе.

"Желимо да покажемо предности алтернативног начина решавања спорова и да растеретимо судове нових рпедмета. Судови су оптерећи, па тражимо све механизме да тај број предмета смањимо", закључила је Кубуровићева.

О истрази убиства Оливера Ивановића: - Приближава се годишњица убиства Оливера Ивановића, а још није познато ко су налогодавци његовог убиства. Сарадње у истрази са Приштином готово да нема. "Тужилаштво за организовани криминал је апсолутно испунило све што је тражено. Саслушана су сва лица за која је било предложено, прикупљени су тражени докази и прослеђени Приштини", рекла је министарка правде Нела Кубуровић. Истиче да Тужилаштво спроводи истрагу у сарадњи с МУП-ом, али без сарадње са приштинским органима. "Верујем да ћемо имати конкретне резултате иако Приштина није пристала на заједничку истрагу. Да су позитивно у јануару одговорили на наш захтев да заједно спроводимо истрагу, верујем да би било бољих резултата и да бисмо били ближи истини ко је налогодавац и извршилац овог кривичног дела", навела је Кубуровићева.

О нама

Визија

Независно, непристрaсно, професионално, ефикасно и одговорно правосуђе.

Мисија

Стварање услова за развој стучности носилаца правосудних функција кроз успостављене јасне, мерљиве и објективне критеријуме за избор и напредовање и њихову обуку и усавршавање, у складу са основним вредностима и принципима на којима се заснива правосудни систем.

Циљ

Израда и спровођење програма обуке за носиоце правосудних функција и запослених у правосуђу, ради стицања нових и унапређења стечених знања, посебних способности и вештина, као допринос јачању професионалног и одговорног правосудног система.

Контакт

Comodo SSL