Skip to main content

Смернице за родно-одговоран приступ пресуђивању у предметима родно-заснованог насиља

Датум
Локација
Београд
Аутор
Правосудна академија

Смернице за родно-одговоран приступ пресуђивању у предметима родно-заснованог насиља - Извор: Фото-архив ГИЗ ОРФ
Смернице за родно-одговоран приступ пресуђивању у предметима родно-заснованог насиља - Извор: Фото-архив ГИЗ ОРФ

На заједничким састанцима закључено је да би требало развити смернице о родно осетљивом приступу за решавање случајева насиља заснованог на полу и учинити их доступним судијама које решавају кривичне предмете са елементима родно заснованог насиља. Ова тема је у складу са Конвенцијом о спречавању и сузбијању насиља над женама и насиљем у породици (Истанбулска конвенција из 2011. године), као и са Стратегијом за једнакост Савета Европе 2018-2021.

Институције за обуку у правосуђу на Западном Балкану су се сложиле да је важно за правне стручњаке да подигну општу свест о најважнијим питањима женских права. Да би жене имале једнак приступ правди, судије би требало да усвоје родно осетљив приступ у свом раду и обезбеде тумачење закона у складу са суштинским појмовима једнакости и међународних људских права.

У ту сврху ГИЗ је склопио партнерство са Саветом Европе (ЦоЕ) и ангажовао стручњака који је израдио Смернице.

Циљ Смерница је да: 

  • Помогне у ширењу знања и родном сензибилисању судија које решавају случајеве насиља заснованог на роду;
  • Припреми судије за адекватну примену најбоље европске праксе у решавању случајева насиља заснованог на полу на одговарајуćим националним нивоима;
  • Обезбеди да судије у региону могу приступити адекватним референцама из кључних докумената Савета Европе која регулишу родно засновано насиље (као што су: Истанбулска конвенција, Стратегија за равноправност Савета Европе за 2018-2021, као и релевантна судска пракса Европског суда за људска права);

 

 

О нама

Визија

Независно, непристрaсно, професионално, ефикасно и одговорно правосуђе.

Мисија

Стварање услова за развој стучности носилаца правосудних функција кроз успостављене јасне, мерљиве и објективне критеријуме за избор и напредовање и њихову обуку и усавршавање, у складу са основним вредностима и принципима на којима се заснива правосудни систем.

Циљ

Израда и спровођење програма обуке за носиоце правосудних функција и запослених у правосуђу, ради стицања нових и унапређења стечених знања, посебних способности и вештина, као допринос јачању професионалног и одговорног правосудног система.

Контакт

Comodo SSL