Skip to main content

Учешће Правосудне академије на јесењем AIAKOS програму европске мреже за обуку у правосуђу - ЕJTN

Датум
Локација
Београд
Аутор
Правосудна академија
Овогодишњи AIAKOS програм је укључио 24 учесника из различитих земаља, како Европске Уније, тако и држава Западног Балкана. Имајући у виду актуелну епидемиолошку ситуацију скуп је организован онлајн, а домаћин је био Холандски центар за обуку у правосуђу ( Studiecentrum Rechtspleging, SSR).

Први дан је кроз рад у малим групама био посвећен презентацији програма почетне обуке земаља учесница. Представник aкадемије, Лука Анђелковић, имао је прилику да упореди искуства са колегама из Белгије и Словачке.

Остатак програма био је посвећен стручном усавршавању и развоју меких вештина неопходних за успешно обављање правосудне функције.

Учесници су имали прилике да размене знања и примере из праксе о европском налогу за хапшење и европском налогу за истрагу, као и да се кроз интерактивна предавања ближе упознају са уочавањем одређених образаца и ритуала понашања код људи и примата, као у и препознавању и отклањању предрасуда при вођењу поступка и доношењу судских одлука.

 

AIAKOS програм сваке године окупља кориснике почетне обуке и носиоце правосудне функције са до две године радног искуства из земаља чланица Европске Уније и земаља Западног Балкана, са циљем размене знања и искустава о различитим правосудним системима и културама и подстицању ширења примера добре праксе и имплементације законодавства ЕУ.

Програм се одржава четири пута годишње, током пролећа и јесени.

Више информација о програму можете потражити овде

О нама

Визија

Независно, непристрaсно, професионално, ефикасно и одговорно правосуђе.

Мисија

Стварање услова за развој стучности носилаца правосудних функција кроз успостављене јасне, мерљиве и објективне критеријуме за избор и напредовање и њихову обуку и усавршавање, у складу са основним вредностима и принципима на којима се заснива правосудни систем.

Циљ

Израда и спровођење програма обуке за носиоце правосудних функција и запослених у правосуђу, ради стицања нових и унапређења стечених знања, посебних способности и вештина, као допринос јачању професионалног и одговорног правосудног система.

Контакт

Comodo SSL