Skip to main content

Југослав Тинтор поново изабран за председника АКБ

Датум
Локација
Београд
Аутор
Танјуг

У саопштењу се напомиње да је на адвокатским изборима, који су одржани у недељу у Центру Сава, гласало 978 адвоката, што је највећа излазност у историји Коморе.

Тинтор је освојио 760 гласова, док су његови противкандидати Зора Добричанин Никодиновић и Мирољуб Павловић освојили 151, односно 49 гласова, уз 14 неважећих гласачких листица, наводи АКБ.

Када је у питању Управни одбор, према прелиминарним резултатима очекује се да он остане у мање-више у истом саставу као што је сада.

Ови избори су спроводени на основу завршних одредби Статута АКБ који је усвојен у мају, а на једиснтвеном бирачком списку уписано је 4.589 адвоката из Београда.

На изборној скупштини чланови АКБ након годину и по од последњих избора у београдској адвокатској комори бирали између три кандидата који су се кандидовали за председника АКБ.

То су актуелни председник Југослав Тинтор, потпредседница Адвокатске коморе Србије Зора Добричанин Никодиновић и адвокат Мирољуб Миша Павловић.

Три адвоката кандидовала су се за место потпредседника АКБ, 25 за чланове Управног одбора, шест за чланове Надзорног одбора, два за дисциплинског тужиоца, а 12 за заменике дисциплинског тужиоца.

По два кандидата су се кандидовали за председника и заменика дисциплинског суда, док се за судије дисциплинског суда кандидовало 28 адвоката.

На изборима се бира 13 чланова Управног одбора, пет чланова Надзорног одбора, Дисциплинског тужиоца и 10 његових заменика, затим председника и заменика председника Дисциплинског суда, као и 22 судија тог суда.

На овим изборима се проверава легитимитет руководства АКБ на челу с Југославом Тинтором, а који оспоравају адвокати окупљени око Владимира Гајића.

Легалитет Тинторовог избора и садашњег руководства потврђен је првостепеном пресудом Вишег суда у Београду из јуна ове године, мада је на њу уложена жалба и чека се одлука Апелационог суда.

О нама

Визија

Независно, непристрaсно, професионално, ефикасно и одговорно правосуђе.

Мисија

Стварање услова за развој стучности носилаца правосудних функција кроз успостављене јасне, мерљиве и објективне критеријуме за избор и напредовање и њихову обуку и усавршавање, у складу са основним вредностима и принципима на којима се заснива правосудни систем.

Циљ

Израда и спровођење програма обуке за носиоце правосудних функција и запослених у правосуђу, ради стицања нових и унапређења стечених знања, посебних способности и вештина, као допринос јачању професионалног и одговорног правосудног система.

Контакт

Comodo SSL