Skip to main content

Први годишњи округли сто на тему азила у Србији

Датум
Локација
Врдник
Аутор
Правосудна академија

Правосудна академија је у сарадњи са Канцеларијом Високог комесеријата за избеглице у Србији (УНХЦР), дана 2. и 3. октобра 2024. године у просторијама хотела Фрушке Терме у Врднику, организовала први годишњи округли сто на тему азила у Србији.

Учесници су били представници свих институција укључених у поступак азила (представници релевантних министарстава, невладине организације које пружају правну заштиту, судије и саветници Управног суда) као и представници научне заједнице (Правни факултет Универзитета у Београду и Правни факултет Универзитета у Новом Саду).

Уводне речи одржали су Суфијан Ађали представник Високог комесара УН за избеглице у Србији, Ненад Вујић директор Правосудне академије, судија Радојка Маринковић председница Управног суда, Драган Самоловац начелник Управе граничне полиције. Округли сто је модерирала Љубимка Митровић шеф правне службе представништва УНХЦР у Србији.

Теме на округлом столу биле су заштита и национална безбедност, актуелна ситуација и поступак азила у Србији – изазови и могућности, интеграција и права избеглица – изазови и могућности, национална безбедност и особе које траже међународну заштиту, ефективни правни лек и поступак азила.

Праксу Европског суда за људска права, Суда правде у Луксембургу, релевантне стандарде међународног права људских права у области азила и УНХЦР стандарде и принципе кроз кратке презентације представили су Масимо Фриго и Емили Розијер из представништва УНХЦР-а у Србији.  

Током дискусије отвориле су се теме проблема у пракси и спорних правних питања при извештајима о безбедносној процени тражилаца азила, превођењу у поступку азила, проблемима у раду, примерима добре праксе (попут програма културне интеграције тражилаца азила, обезбеђења запослења и смештаја у Србији), као и о могућностима за даље стручно усавршавање и просторима за унапређење интерсекторске сарадње и дијалога.

Правосудна академија ће кроз активности Мреже школа и партнерску сарадњу са УНХЦР-ом наставити да ради на стручном усавршавању носилаца правосудних функција. 


 

Први годишњи округли сто о азилу у Србији - Извор: Правосудна академија

О нама

Визија

Независно, непристрaсно, професионално, ефикасно и одговорно правосуђе.

Мисија

Стварање услова за развој стучности носилаца правосудних функција кроз успостављене јасне, мерљиве и објективне критеријуме за избор и напредовање и њихову обуку и усавршавање, у складу са основним вредностима и принципима на којима се заснива правосудни систем.

Циљ

Израда и спровођење програма обуке за носиоце правосудних функција и запослених у правосуђу, ради стицања нових и унапређења стечених знања, посебних способности и вештина, као допринос јачању професионалног и одговорног правосудног система.

Контакт

Comodo SSL