Skip to main content

Prvi godišnji okrugli sto na temu azila u Srbiji

Датум
Локација
Vrdnik
Аутор
Pravosudna akademija

Pravosudna akademija je u saradnji sa Kancelarijom Visokog komeserijata za izbeglice u Srbiji (UNHCR), dana 2. i 3. oktobra 2024. godine u prostorijama hotela Fruške Terme u Vrdniku, organizovala prvi godišnji okrugli sto na temu azila u Srbiji.

Učesnici su bili predstavnici svih institucija uključenih u postupak azila (predstavnici relevantnih ministarstava, nevladine organizacije koje pružaju pravnu zaštitu, sudije i savetnici Upravnog suda) kao i predstavnici naučne zajednice (Pravni fakultet Univerziteta u Beogradu i Pravni fakultet Univerziteta u Novom Sadu).

Uvodne reči održali su Sufijan Ađali predstavnik Visokog komesara UN za izbeglice u Srbiji, Nenad Vujić direktor Pravosudne akademije, sudija Radojka Marinković predsednica Upravnog suda, Dragan Samolovac načelnik Uprave granične policije. Okrugli sto je moderirala Ljubimka Mitrović šef pravne službe predstavništva UNHCR u Srbiji.

Teme na okruglom stolu bile su zaštita i nacionalna bezbednost, aktuelna situacija i postupak azila u Srbiji – izazovi i mogućnosti, integracija i prava izbeglica – izazovi i mogućnosti, nacionalna bezbednost i osobe koje traže međunarodnu zaštitu, efektivni pravni lek i postupak azila.

Praksu Evropskog suda za ljudska prava, Suda pravde u Luksemburgu, relevantne standarde međunarodnog prava ljudskih prava u oblasti azila i UNHCR standarde i principe kroz kratke prezentacije predstavili su Masimo Frigo i Emili Rozijer iz predstavništva UNHCR-a u Srbiji.  

Tokom diskusije otvorile su se teme problema u praksi i spornih pravnih pitanja pri izveštajima o bezbednosnoj proceni tražilaca azila, prevođenju u postupku azila, problemima u radu, primerima dobre prakse (poput programa kulturne integracije tražilaca azila, obezbeđenja zaposlenja i smeštaja u Srbiji), kao i o mogućnostima za dalje stručno usavršavanje i prostorima za unapređenje intersektorske saradnje i dijaloga.

Pravosudna akademija će kroz aktivnosti Mreže škola i partnersku saradnju sa UNHCR-om nastaviti da radi na stručnom usavršavanju nosilaca pravosudnih funkcija. 


 

Prvi godišnji okrugli sto o azilu u Srbiji - Izvor: Pravosudna akademija

O nama

Vizija

Nezavisno, nepristrasno, profesionalno, efikasno i odgovorno pravosuđe.

Misija

Stvaranje uslova za razvoj stučnosti nosilaca pravosudnih funkcija kroz uspostavljene jasne, merljive i objektivne kriterijume za izbor i napredovanje i njihovu obuku i usavršavanje, u skladu sa osnovnim vrednostima i principima na kojima se zasniva pravosudni sistem.

Cilj

Izrada i sprovođenje programa obuke za nosioce pravosudnih funkcija i zaposlenih u pravosuđu, radi sticanja novih i unapređenja stečenih znanja, posebnih sposobnosti i veština, kao doprinos jačanju profesionalnog i odgovornog pravosudnog sistema.

Kontakt

Comodo SSL