Skip to main content

Препознавање и заштита од непримереног утицаја на судије

Датум
Локација
Ниш
Аутор
Правосудна академија

У Нишу је 7. јуна у хотелу „Тами“ одржана обука „Препознавање и заштита од непримереног утицаја на судије“ у организацији Пројекта „Јачање независности и одговорности правосуђа“ који се спроводи у оквиру програма Horizontal Facillity за Западни Балкан и Турску у сарадњи са Правосудном академијом. Овој обуци присуствовале су новоизабране судије основних судова са територије нишке апелације.

На обуци „Препознавање и заштита од непримереног утицаја на судије“ обрађене су следеће теме:
- Појам непримереног утицаја у судству;
- Независност судства и заштита од непримереног утицаја на судије – међународни стандарди и национални правни оквир;
- Водич за судије – заштита од недозвољеног утицаја (Зорана Делибашић, заменица председнице Високог савета судства, судија надлежан да поступа у случајевима недозвољеног утицаја на рад судија и судства, судија Апелационог суда у Београду, обраћање путем видео поруке);
- Типови непримереног утицаја, механизми за заштиту од непримереног утицаја и примери из упоредне и домаће праксе.

 

Предавачи на овој обуци били су: Омер Хаџиомеровић председник Етичког одбора Високог савета судства и судија Апелационог суда у пензији, Ивана Марковић Радојевић чланица Етичког одбора Високог савета судства и судија Апелационог суда у Београду, и Маријана Аранђеловић Јуреша заменица председнице Високог савета судства и судија Вишег суда у Београду.

О нама

Визија

Независно, непристрaсно, професионално, ефикасно и одговорно правосуђе.

Мисија

Стварање услова за развој стучности носилаца правосудних функција кроз успостављене јасне, мерљиве и објективне критеријуме за избор и напредовање и њихову обуку и усавршавање, у складу са основним вредностима и принципима на којима се заснива правосудни систем.

Циљ

Израда и спровођење програма обуке за носиоце правосудних функција и запослених у правосуђу, ради стицања нових и унапређења стечених знања, посебних способности и вештина, као допринос јачању професионалног и одговорног правосудног система.

Контакт

Comodo SSL