Skip to main content

Резултати испита за судијске приправнике

Датум
Локација
Београд
Аутор
Правосудна академија
                                                                                             

Резултати испита за судијске приправнике. Извор: Правосудна академија

         

У правосудни систем Србије примиће се 160 приправника у судовима и тужилаштвима широм Србије.

По оглашеном јавном конкурсу Министарства правде од 15.12.2017. године, Правосудна академија је заказала испите за проверу знања кандидата који су конкурисали на место судијских и тужилачких приправника.

Током испита за тужилачке приправнике који је одржан 29.05.2018. директор Правосудне академије Ненад Вујић је истакао да је реч је о одлуци Министарства правде да распише конкурс за пријем приправника у судовима и тужилаштвима широм Србије. „Приправнички стаж траје две године и за то време, припремаће се и у пракси за полагање правосудног испита, похађање Правосудне академије и улазак у правосуђе Србије кроз прву судијску односно тужилачку функцију. Реч је о 58 судова (основних, виших и привредних) који укупно примају 121 приправника и 16 тужилаштава (основних и виших) која примају 39 приправника.“

Највећи број кандидата на приправничким позицијама биће примљен управо у судовима и тужилаштвима у Београду, Нишу, Крагујевцу, Новом Саду, али и у још тридесетак градова Србије.

„Улога Правосудне академије је да тестира знање свих заинтересованих кандидата који су завршили Правни факултет, а нису положили правосудни испит, како би се одабрали најбољи појединци да освеже наше правосуђе“, рекао је овим поводом директор Правосудне академије.  

Кандидатима је било дозвољено да аплицирају и за место судијског приправника, односно у више тужилаштава и судова, па тако говоримо о јединствено евидентираним кандидатима за тужилачки испит - 247, а за судијски 500.

Ово је први пут да се оволики број кандидата прима истовремено у правосуђе Србије а ово је уједно и први пут да се кроз јединствено тестирање кандидата примају приправници.

Више о раније одржаном испиту за тужилачке приправнике: 

http://www.pars.rs/vest/6757/ispiti-za-sudijske-i-tuzilacke-pripravnike-.php


Више о резултатима раније одржаног испита за тужилачке приправнике: 

http://www.pars.rs/vest/6892/rezultati-testa-za-tuzilacke-pripravnike.php 

О нама

Визија

Независно, непристрaсно, професионално, ефикасно и одговорно правосуђе.

Мисија

Стварање услова за развој стучности носилаца правосудних функција кроз успостављене јасне, мерљиве и објективне критеријуме за избор и напредовање и њихову обуку и усавршавање, у складу са основним вредностима и принципима на којима се заснива правосудни систем.

Циљ

Израда и спровођење програма обуке за носиоце правосудних функција и запослених у правосуђу, ради стицања нових и унапређења стечених знања, посебних способности и вештина, као допринос јачању професионалног и одговорног правосудног система.

Контакт

Comodo SSL