Skip to main content

Rezultati ispita za sudijske pripravnike

Датум
Локација
Beograd
Аутор
Pravosudna akademija
                                                                                             

Rezultati ispita za sudijske pripravnike. Izvor: Pravosudna akademija

         

U pravosudni sistem Srbije primiće se 160 pripravnika u sudovima i tužilaštvima širom Srbije.

Po oglašenom javnom konkursu Ministarstva pravde od 15.12.2017. godine, Pravosudna akademija je zakazala ispite za proveru znanja kandidata koji su konkurisali na mesto sudijskih i tužilačkih pripravnika.

Tokom ispita za tužilačke pripravnike koji je održan 29.05.2018. direktor Pravosudne akademije Nenad Vujić je istakao da je reč je o odluci Ministarstva pravde da raspiše konkurs za prijem pripravnika u sudovima i tužilaštvima širom Srbije. „Pripravnički staž traje dve godine i za to vreme, pripremaće se i u praksi za polaganje pravosudnog ispita, pohađanje Pravosudne akademije i ulazak u pravosuđe Srbije kroz prvu sudijsku odnosno tužilačku funkciju. Reč je o 58 sudova (osnovnih, viših i privrednih) koji ukupno primaju 121 pripravnika i 16 tužilaštava (osnovnih i viših) koja primaju 39 pripravnika.“

Najveći broj kandidata na pripravničkim pozicijama biće primljen upravo u sudovima i tužilaštvima u Beogradu, Nišu, Kragujevcu, Novom Sadu, ali i u još tridesetak gradova Srbije.

„Uloga Pravosudne akademije je da testira znanje svih zainteresovanih kandidata koji su završili Pravni fakultet, a nisu položili pravosudni ispit, kako bi se odabrali najbolji pojedinci da osveže naše pravosuđe“, rekao je ovim povodom direktor Pravosudne akademije.  

Kandidatima je bilo dozvoljeno da apliciraju i za mesto sudijskog pripravnika, odnosno u više tužilaštava i sudova, pa tako govorimo o jedinstveno evidentiranim kandidatima za tužilački ispit - 247, a za sudijski 500.

Ovo je prvi put da se ovoliki broj kandidata prima istovremeno u pravosuđe Srbije a ovo je ujedno i prvi put da se kroz jedinstveno testiranje kandidata primaju pripravnici.

Više o ranije održanom ispitu za tužilačke pripravnike: 

http://www.pars.rs/vest/6757/ispiti-za-sudijske-i-tuzilacke-pripravnike-.php


Više o rezultatima ranije održanog ispita za tužilačke pripravnike: 

http://www.pars.rs/vest/6892/rezultati-testa-za-tuzilacke-pripravnike.php 

O nama

Vizija

Nezavisno, nepristrasno, profesionalno, efikasno i odgovorno pravosuđe.

Misija

Stvaranje uslova za razvoj stučnosti nosilaca pravosudnih funkcija kroz uspostavljene jasne, merljive i objektivne kriterijume za izbor i napredovanje i njihovu obuku i usavršavanje, u skladu sa osnovnim vrednostima i principima na kojima se zasniva pravosudni sistem.

Cilj

Izrada i sprovođenje programa obuke za nosioce pravosudnih funkcija i zaposlenih u pravosuđu, radi sticanja novih i unapređenja stečenih znanja, posebnih sposobnosti i veština, kao doprinos jačanju profesionalnog i odgovornog pravosudnog sistema.

Kontakt

Comodo SSL