Skip to main content

Учешће Правосудне академије на Међународном програму обуке о савременим питањима из области људских права и потписивање споразума о сарадњи

Датум
Локација
Анталија
Аутор
Правосудна академија

Правосудна академија Републике Србије учествовала је на Међународном програму обуке о савременим питањима из области људских права (International training program on contemporary issues in human rights law) одржаном од 23. до 26. маја у Анталији. Програм обуке је још једна од заједничких активности Правосудне академије Турске и Турске агенције за сарадњу и координацију (ТИKА).

Семинар је окупио представнике правосуђа, кориснике програма почетне обуке и представнике правосудних академија и правосудних центара из Србије, Северне Македоније, Румуније, Босне и Херцеговине, Бугарске, Турске, Албаније, Црне Горе и Kосова. Правосудну академију Републике Србије представљали су чланови Националне мреже судија и тужилаца за примену стандарда Европског суда за људска права у Републици Србији: Биљана Лепотић судија Вишег суда у Новом Саду и Душан Дакић судија Основног суда у Новом Саду, затим заменик јавног тужиоца у Првом основном јавном тужилаштву Вања Ћулибрк, сертификовани предавач Савета Европе за члан 10 Европске конвенције о људским правима, Љуба Слијепчевић руководилац канцеларије у Новом Саду и Андреа Делибашић саветник за истраживање и унапређење образовања Правосудне академије.

На церемонији отварања, председник Правосудне академије Турске господин Мухитин Оздемир, истакао је значај оваквих окупљања и сарадњи у функцији размене знања и искустава различитих земаља, а у циљу јачања ефикасности правосуђа на међународном нивоу.

 

Током првог дана семинара одржана је презентација Правосудне академије Турске са кратким освртом на делатност и актуелне програме обука.

 

Програм обуке био је подељен у две програмске целине. Прва је обухватила предавања на теме о историјском развоју људских права, организацији и начину рада Европског суда за људска права, као и актуелним практичним питањима у погледу заштите људских права попут права на правично суђење, слободу изражавања, сигурност и безбедност, поштовање приватног и породничног живота кроз призму праксе Европског суда за људска права. Други део обуватио је презентације представника земаља учесника о одабраним актуелним правним питањима из призме праксе Европског суда за људска права.

Судије Биљана Лепотић и Душан Дакић, одлучили су се за свеобухватан приступ, те је презентација Србије обухватила правне погледе из грађанске и кривичне материје обрадом пресуда Европског суда за људска права и анализом релевантних питања из области еколошког права и не бис ин идем у кривичном поступку. Представници Правосудне академије похваљени су за оригиналност и актуелност одабраних правних питања, као и за квалитет презентације.

Семинар је био прилика за постизање договора о потписивању Меморандума о сарадњи Правосудне академије Републике Србије и Правосудне академије Турске у областима размене носилаца правосудних фукција и корисника почетне обуке, обука из области људских права.

Потписивање сарадње планирано је за септембар. Том приликом Правосудна академија Србије угостиће делегацију Правосудне академије Турске.

О нама

Визија

Независно, непристрaсно, професионално, ефикасно и одговорно правосуђе.

Мисија

Стварање услова за развој стучности носилаца правосудних функција кроз успостављене јасне, мерљиве и објективне критеријуме за избор и напредовање и њихову обуку и усавршавање, у складу са основним вредностима и принципима на којима се заснива правосудни систем.

Циљ

Израда и спровођење програма обуке за носиоце правосудних функција и запослених у правосуђу, ради стицања нових и унапређења стечених знања, посебних способности и вештина, као допринос јачању професионалног и одговорног правосудног система.

Контакт

Comodo SSL