Skip to main content

Učešće Pravosudne akademije na Međunarodnom programu obuke o savremenim pitanjima iz oblasti ljudskih prava i potpisivanje sporazuma o saradnji

Датум
Локација
Antalija
Аутор
Pravosudna akademija

Pravosudna akademija Republike Srbije učestvovala je na Međunarodnom programu obuke o savremenim pitanjima iz oblasti ljudskih prava (International training program on contemporary issues in human rights law) održanom od 23. do 26. maja u Antaliji. Program obuke je još jedna od zajedničkih aktivnosti Pravosudne akademije Turske i Turske agencije za saradnju i koordinaciju (TIKA).

Seminar je okupio predstavnike pravosuđa, korisnike programa početne obuke i predstavnike pravosudnih akademija i pravosudnih centara iz Srbije, Severne Makedonije, Rumunije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Turske, Albanije, Crne Gore i Kosova. Pravosudnu akademiju Republike Srbije predstavljali su članovi Nacionalne mreže sudija i tužilaca za primenu standarda Evropskog suda za ljudska prava u Republici Srbiji: Biljana Lepotić sudija Višeg suda u Novom Sadu i Dušan Dakić sudija Osnovnog suda u Novom Sadu, zatim zamenik javnog tužioca u Prvom osnovnom javnom tužilaštvu Vanja Ćulibrk, sertifikovani predavač Saveta Evrope za član 10 Evropske konvencije o ljudskim pravima, Ljuba Slijepčević rukovodilac kancelarije u Novom Sadu i Andrea Delibašić savetnik za istraživanje i unapređenje obrazovanja Pravosudne akademije.

Na ceremoniji otvaranja, predsednik Pravosudne akademije Turske gospodin Muhitin Ozdemir, istakao je značaj ovakvih okupljanja i saradnji u funkciji razmene znanja i iskustava različitih zemalja, a u cilju jačanja efikasnosti pravosuđa na međunarodnom nivou.

 

Tokom prvog dana seminara održana je prezentacija Pravosudne akademije Turske sa kratkim osvrtom na delatnost i aktuelne programe obuka.

 

Program obuke bio je podeljen u dve programske celine. Prva je obuhvatila predavanja na teme o istorijskom razvoju ljudskih prava, organizaciji i načinu rada Evropskog suda za ljudska prava, kao i aktuelnim praktičnim pitanjima u pogledu zaštite ljudskih prava poput prava na pravično suđenje, slobodu izražavanja, sigurnost i bezbednost, poštovanje privatnog i porodničnog života kroz prizmu prakse Evropskog suda za ljudska prava. Drugi deo obuvatio je prezentacije predstavnika zemalja učesnika o odabranim aktuelnim pravnim pitanjima iz prizme prakse Evropskog suda za ljudska prava.

Sudije Biljana Lepotić i Dušan Dakić, odlučili su se za sveobuhvatan pristup, te je prezentacija Srbije obuhvatila pravne poglede iz građanske i krivične materije obradom presuda Evropskog suda za ljudska prava i analizom relevantnih pitanja iz oblasti ekološkog prava i ne bis in idem u krivičnom postupku. Predstavnici Pravosudne akademije pohvaljeni su za originalnost i aktuelnost odabranih pravnih pitanja, kao i za kvalitet prezentacije.

Seminar je bio prilika za postizanje dogovora o potpisivanju Memoranduma o saradnji Pravosudne akademije Republike Srbije i Pravosudne akademije Turske u oblastima razmene nosilaca pravosudnih fukcija i korisnika početne obuke, obuka iz oblasti ljudskih prava.

Potpisivanje saradnje planirano je za septembar. Tom prilikom Pravosudna akademija Srbije ugostiće delegaciju Pravosudne akademije Turske.

O nama

Vizija

Nezavisno, nepristrasno, profesionalno, efikasno i odgovorno pravosuđe.

Misija

Stvaranje uslova za razvoj stučnosti nosilaca pravosudnih funkcija kroz uspostavljene jasne, merljive i objektivne kriterijume za izbor i napredovanje i njihovu obuku i usavršavanje, u skladu sa osnovnim vrednostima i principima na kojima se zasniva pravosudni sistem.

Cilj

Izrada i sprovođenje programa obuke za nosioce pravosudnih funkcija i zaposlenih u pravosuđu, radi sticanja novih i unapređenja stečenih znanja, posebnih sposobnosti i veština, kao doprinos jačanju profesionalnog i odgovornog pravosudnog sistema.

Kontakt

Comodo SSL