Skip to main content

Тим Правосудне академије вицешампион на такмичењу THEMIS 2020

Датум
Аутор
Правосудна академија
 

Тим Правосудне академије Србије, у полуфиналу се такмичио са чак 27 тимова Правосудних академија из целе Европе, а у финалу које је било посвећено теми „Право на приступ правди“ је међу 8 екипа изборио изванредно друго место. Место у финалу су поред српског, изборили и италијански и мађарски тим, као и три тима из Француске и два тима из Португалије. Прво место на овогодишњем такмичењу освојила је екипа Португалије. Такмичење је ове године у целости одржано у on-line форми због светске пандемије вируса Ковид-19.

Финале се састојало из три дела. Први део je припрема видео презентације кроз коју је требало урадити студију добијеног случаја и заузети аргументовани став супротан од другог тима, са којим ће у трећој фази уследити дебата. Анализа случаја је урађена из угла заштите права на правично и јавно суђење пред независним и непристрасним судом, европских стандарда и праксе Европског суда за људска права из ове области. Други део је израда рада- извештаја о практичном правном питању у форми ванредног правног лека Врховном суду кроз који је поред Европске конвенције за људска права и праксе Европског суда у Стразбуру, представљена и релевантна пракса Европског суда правде у Луксембургу и Венецијанске комисије. Трећи део се састојао од дебате са француским тимом III на тему хипотетичког случаја који су обе екипе обрадиле кроз своје видео презентације, као и од разговора са члановима жирија који су чиниле бивши судија Европског суда за људска права испред Белгије, судија Уставног суда Хрватске, судија и међународни експрет из Пољске и програмски менаџер Агенцијe Европске уније за основна људска права из Француске. Жири је посебно похвалио екипу Србије за видео презентациију хипотетичког случаја, као и за правне аргументе изнете у писаном раду.
 
Галерија фотографија са припрема за такмичење - Извор: Правосудна академија
 

У полуфиналу такмичења које је одржано у јулу ове године српски тим, предвођен судијом Мирјаном Илић освојио је друго место у полуфиналној групи посвећеној теми „Судијска етика и професионално понашање“. Том приликом српска екипа написала је и кроз видео презентацију представила рад под називом "Проналажење равнотеже између непристрасности и слободе говора судије". У оквиру овог дела такмичења српски тим је учествовао у дебати са француским тимом II, који је у финалу освојио треће место.

Испред Правосудне академије, српском тиму подршку у организацији рада, припремању и снимању видео материјала пружиле су Мирјана Голубовић, начелник одељења за посебна знања и вештине Правосудне академије и Маја Прелић Симовић, заменик директора Правосудне академије.

Главни циљ THEMIS такмичења је да окупи будуће судије из различитих европских земаља у периоду док пролазе обуку почетног нивоа како би им се омогућило да међу собом поделе заједничке вредности и размене нова искуства. THEMIS такмичење је форум за дискусију о европским и међународним правним темама и прилика за подстивање развоја критичког мишљења и вештине комуникације будћих судија.

О нама

Визија

Независно, непристрaсно, професионално, ефикасно и одговорно правосуђе.

Мисија

Стварање услова за развој стучности носилаца правосудних функција кроз успостављене јасне, мерљиве и објективне критеријуме за избор и напредовање и њихову обуку и усавршавање, у складу са основним вредностима и принципима на којима се заснива правосудни систем.

Циљ

Израда и спровођење програма обуке за носиоце правосудних функција и запослених у правосуђу, ради стицања нових и унапређења стечених знања, посебних способности и вештина, као допринос јачању професионалног и одговорног правосудног система.

Контакт

Comodo SSL