Skip to main content

Разматрање специјализације судија и тужилаца за еколошке предмете

Датум
Локација
Београд
Аутор
Правосудна академија

Правосудна академија je, у сарадњи са Мисијом ОЕБС у Србији, реализовала конференцију на тему: „Разматрање специјализације судија и тужилаца за еколошке предмете“. Конференцијa је одржана 10. октобра 2024. године у просторијама Мисије ОЕБС у Београду, а намењена је тужиоцима и судијама који поступају у еколошким предметима.


Представљене су следеће теме: 

- Управна-правна заштита животне средине (Пресуда Управног суда у случају „Гондола“ као и осврт на потребу за специјализацијом судија Управног суда у еколошким предметима); Предавачица: Јелена Ивановић, судија Врховног суда Србије 


- Грађанско-правна заштита животне средине (Пресуда Вишег суда у Београду, значајан искорак у судској заштити права на здравље људи и здраву животну средину као и осврт на специјализацију судија опште надлежности у еколошким предметима); Предавач: Небојша Ђуричић, судија Вишег суда у Београду

 
- Кривичноправна заштита животне средине (Поступање јавног тужиоца у систему заштите животне средине  и потреба за специјализацијом тужилаца у еколошким предметима); Предавачица: Данијела Синђелић, главни јавни тужилац, Основно јавно тужилаштво у Обреновцу


Учесницима је приказан и видео снимак на тему: ,,Значај еколошких судова као и специјализације судија за еколошке предмете у свету” који је презентовао професор и судија Уставног суда Белгије, Luc Lаvrysen.


Конференцијом су модерирали проф. др Мирјана Дреновак Ивановић и Синиша Важић судија Апелационог суда у Београду (судија у пензији).


Након тога је уследила дискусија која је резултирала одређеним закључцима од којих је један од главних да је у Републици Србији неопходна специјализација судија и тужилаца за еколошке предмете.  


 

Разматрање специјализације судија и тужилаца за еколошке предмете - Извор: Правосудна академија

О нама

Визија

Независно, непристрaсно, професионално, ефикасно и одговорно правосуђе.

Мисија

Стварање услова за развој стучности носилаца правосудних функција кроз успостављене јасне, мерљиве и објективне критеријуме за избор и напредовање и њихову обуку и усавршавање, у складу са основним вредностима и принципима на којима се заснива правосудни систем.

Циљ

Израда и спровођење програма обуке за носиоце правосудних функција и запослених у правосуђу, ради стицања нових и унапређења стечених знања, посебних способности и вештина, као допринос јачању професионалног и одговорног правосудног система.

Контакт

Comodo SSL