Skip to main content

Razmatranje specijalizacije sudija i tužilaca za ekološke predmete

Датум
Локација
Beograd
Аутор
Pravosudna akademija

Pravosudna akademija je, u saradnji sa Misijom OEBS u Srbiji, realizovala konferenciju na temu: „Razmatranje specijalizacije sudija i tužilaca za ekološke predmete“. Konferencija je održana 10. oktobra 2024. godine u prostorijama Misije OEBS u Beogradu, a namenjena je tužiocima i sudijama koji postupaju u ekološkim predmetima.


Predstavljene su sledeće teme: 

- Upravna-pravna zaštita životne sredine (Presuda Upravnog suda u slučaju „Gondola“ kao i osvrt na potrebu za specijalizacijom sudija Upravnog suda u ekološkim predmetima); Predavačica: Jelena Ivanović, sudija Vrhovnog suda Srbije 


- Građansko-pravna zaštita životne sredine (Presuda Višeg suda u Beogradu, značajan iskorak u sudskoj zaštiti prava na zdravlje ljudi i zdravu životnu sredinu kao i osvrt na specijalizaciju sudija opšte nadležnosti u ekološkim predmetima); Predavač: Nebojša Đuričić, sudija Višeg suda u Beogradu

 
- Krivičnopravna zaštita životne sredine (Postupanje javnog tužioca u sistemu zaštite životne sredine  i potreba za specijalizacijom tužilaca u ekološkim predmetima); Predavačica: Danijela Sinđelić, glavni javni tužilac, Osnovno javno tužilaštvo u Obrenovcu


Učesnicima je prikazan i video snimak na temu: ,,Značaj ekoloških sudova kao i specijalizacije sudija za ekološke predmete u svetu” koji je prezentovao profesor i sudija Ustavnog suda Belgije, Luc Lavrysen.


Konferencijom su moderirali prof. dr Mirjana Drenovak Ivanović i Siniša Važić sudija Apelacionog suda u Beogradu (sudija u penziji).


Nakon toga je usledila diskusija koja je rezultirala određenim zaključcima od kojih je jedan od glavnih da je u Republici Srbiji neophodna specijalizacija sudija i tužilaca za ekološke predmete.  


 

Razmatranje specijalizacije sudija i tužilaca za ekološke predmete - Izvor: Pravosudna akademija

O nama

Vizija

Nezavisno, nepristrasno, profesionalno, efikasno i odgovorno pravosuđe.

Misija

Stvaranje uslova za razvoj stučnosti nosilaca pravosudnih funkcija kroz uspostavljene jasne, merljive i objektivne kriterijume za izbor i napredovanje i njihovu obuku i usavršavanje, u skladu sa osnovnim vrednostima i principima na kojima se zasniva pravosudni sistem.

Cilj

Izrada i sprovođenje programa obuke za nosioce pravosudnih funkcija i zaposlenih u pravosuđu, radi sticanja novih i unapređenja stečenih znanja, posebnih sposobnosti i veština, kao doprinos jačanju profesionalnog i odgovornog pravosudnog sistema.

Kontakt

Comodo SSL