Skip to main content

Студијска посета италијанским правосудним институцијама

Датум
Локација
Италија
Аутор
Правосудна академија

Након недавно потписаног Меморандума о сарадњи Правосудне академије Републике Србије и Више правосудне школе Републике Италије, у организацији заједничког пројекта Савета Европе и Европске уније „Подршка реформи правосуђа у Србији“ у периоду од 23. до 26. септембра реализована је студијска посета српске делегације италијанским правосудним институцијама. 

Представници Правосудне академије Републике Србије, Високог савета судства, Високог савета тужилаштва и Министарства правде, предвођени председницом Врховног суда Србије, судијом Јасмином Васовић, министром правде, госпођом Мајом Поповић и директором Правосудне академије, господином Ненадом Вујићем посетили су Врховни касациони суд Италије, Високи правосудни савет Италије, Министарство правде и Високу правосудну школу Републике Италије.

Правосудну академију Републике Србије поред директора представљали су и заменик директора, госпођа Маја Прелић Симовић, Наташа Кривокапић, јавни тужилац у Врховном јавном тужилаштву и члан управног одбора Правосудне академије и Андреа Делибашић, саветник у Одељењу за истраживање и унапређење образовања.


Главни циљ студијске посете био је унапређење методологије обука носилаца правосудних функција кроз размену знања и искустава са италијанским колегама, као и дисеминацију примера добре праксе обе земље.

Главне теме састанака биле су: почетна обука будућих носилаца правосудних функција, положај и улога Високог савета судства и Високог савета тужилаштва у дефинисању програма сталне и почетне обуке, правни оквир и услови за избор носилаца правосудних фунцкија, континуирано стручно образовање носилаца правосудних функција као један од критеријума за први избор и унапређење,организација, реализација и евалуација обука, избор и обука ментора и предавача, онлајн учење, испитивање образовних потреба.

Посета је уједно била прилика да се одржи први састанак представника Правосудне академије Републике Србије и Високе правосудне школе Италије и дефинишу наредни кораци и заједничке активности у циљу даље имплементације потписаног Меморандума о сарадњи.

 Више о раду Високе правосудне школе Италије можете наћи на сајту https://ssm-italia.eu/ 

Студијска посета италијанским правосудним институцијама - Извор: Правосудна академија

О нама

Визија

Независно, непристрaсно, професионално, ефикасно и одговорно правосуђе.

Мисија

Стварање услова за развој стучности носилаца правосудних функција кроз успостављене јасне, мерљиве и објективне критеријуме за избор и напредовање и њихову обуку и усавршавање, у складу са основним вредностима и принципима на којима се заснива правосудни систем.

Циљ

Израда и спровођење програма обуке за носиоце правосудних функција и запослених у правосуђу, ради стицања нових и унапређења стечених знања, посебних способности и вештина, као допринос јачању професионалног и одговорног правосудног система.

Контакт

Comodo SSL