Skip to main content

Studijska poseta italijanskim pravosudnim institucijama

Датум
Локација
Italija
Аутор
Pravosudna akademija

Nakon nedavno potpisanog Memoranduma o saradnji Pravosudne akademije Republike Srbije i Više pravosudne škole Republike Italije, u organizaciji zajedničkog projekta Saveta Evrope i Evropske unije „Podrška reformi pravosuđa u Srbiji“ u periodu od 23. do 26. septembra realizovana je studijska poseta srpske delegacije italijanskim pravosudnim institucijama. 

Predstavnici Pravosudne akademije Republike Srbije, Visokog saveta sudstva, Visokog saveta tužilaštva i Ministarstva pravde, predvođeni predsednicom Vrhovnog suda Srbije, sudijom Jasminom Vasović, ministrom pravde, gospođom Majom Popović i direktorom Pravosudne akademije, gospodinom Nenadom Vujićem posetili su Vrhovni kasacioni sud Italije, Visoki pravosudni savet Italije, Ministarstvo pravde i Visoku pravosudnu školu Republike Italije.

Pravosudnu akademiju Republike Srbije pored direktora predstavljali su i zamenik direktora, gospođa Maja Prelić Simović, Nataša Krivokapić, javni tužilac u Vrhovnom javnom tužilaštvu i član upravnog odbora Pravosudne akademije i Andrea Delibašić, savetnik u Odeljenju za istraživanje i unapređenje obrazovanja.


Glavni cilj studijske posete bio je unapređenje metodologije obuka nosilaca pravosudnih funkcija kroz razmenu znanja i iskustava sa italijanskim kolegama, kao i diseminaciju primera dobre prakse obe zemlje.

Glavne teme sastanaka bile su: početna obuka budućih nosilaca pravosudnih funkcija, položaj i uloga Visokog saveta sudstva i Visokog saveta tužilaštva u definisanju programa stalne i početne obuke, pravni okvir i uslovi za izbor nosilaca pravosudnih funckija, kontinuirano stručno obrazovanje nosilaca pravosudnih funkcija kao jedan od kriterijuma za prvi izbor i unapređenje,organizacija, realizacija i evaluacija obuka, izbor i obuka mentora i predavača, onlajn učenje, ispitivanje obrazovnih potreba.

Poseta je ujedno bila prilika da se održi prvi sastanak predstavnika Pravosudne akademije Republike Srbije i Visoke pravosudne škole Italije i definišu naredni koraci i zajedničke aktivnosti u cilju dalje implementacije potpisanog Memoranduma o saradnji.

 Više o radu Visoke pravosudne škole Italije možete naći na sajtu https://ssm-italia.eu/ 

Studijska poseta italijanskim pravosudnim institucijama - Izvor: Pravosudna akademija

O nama

Vizija

Nezavisno, nepristrasno, profesionalno, efikasno i odgovorno pravosuđe.

Misija

Stvaranje uslova za razvoj stučnosti nosilaca pravosudnih funkcija kroz uspostavljene jasne, merljive i objektivne kriterijume za izbor i napredovanje i njihovu obuku i usavršavanje, u skladu sa osnovnim vrednostima i principima na kojima se zasniva pravosudni sistem.

Cilj

Izrada i sprovođenje programa obuke za nosioce pravosudnih funkcija i zaposlenih u pravosuđu, radi sticanja novih i unapređenja stečenih znanja, posebnih sposobnosti i veština, kao doprinos jačanju profesionalnog i odgovornog pravosudnog sistema.

Kontakt

Comodo SSL