Skip to main content

Dani prava jugoistočne Evrope – „Edukacija u pravosuđu, prezentacija Pravosudne akademije“

Датум
Локација
Beograd
Аутор
Pravosudna akademija

 
Dani prava jugoistočne Evrope – „Edukacija u pravosuđu, prezentacija Pravosudne akademije“ - Izvor: Pravosudna akademija

Tokom tridesetominutnog razgovora sa gospodinom Goranom Miletićem, direktorom organizacije Civil Rights Defenders za Evropu, Nenad Vujić direktor Akademije je prisutne upoznao sa kraćom istorijom Pravosudne akademije, od trenutka osnivanja Pravosudnog centra 2002. godine, prerastanja centra u Akademiju, i zadataka koji se pred Akademiju postavljaju, ali i nesumnjivim ugledom koji danas uživa.

O prepoznatoj potrebi stalnog jačanja kapaciteta Akademije, zaključno sa rekonstrukcijom nove zgrade, čiji je završetak planiran za 2020. godinu, uključujući i početak rada data centra Akademije, kao okosnice servisa koje Akademija razvija već nekoliko godina za potrebe pravosuđa Srbije.

Dani prava jugoistočne Evrope - direktor Nenad Vujić o Pravosudnoj akademiji - Izvor: Jutjub kanal pravosudne akademije

U svom izlaganju, osvrnuo se i na trenutno interesovanje mladih pravnika za rad u pravosuđu Republike Srbije, zakonskoj regulativi i uslovima za rad u pravosuđu, naglašavajući ulogu Akademije, počevši od uslova za polaganje prijemnog ispita za Pravosudnu akademiju, početnu i stalnu obuku, sve vreme praveći paralelu sa sličnim institucijama koje postoje u zapadnoevropskim zemljama, pre svega članicama EU.

Istakao je i jasan stav o viziji Akademije u smislu svakodnevnog osavremenjavanja i unapređenja ne samo metodologije, već i programa rada Akademije, uvođenjem novih obuka.

Nedvosmisleno je istakao i da se unapređenja ne odnose samo na polaznike Akademije, naprotiv, već da se izuzetno vodi računa i o kvalitativnim unapređenjima stalne obuke, zalažući se za uvođenje savremenih načina edukacije poput učenja na daljinu npr. za šta je opet potrebna edukacija, i to od poznavanja rada na računaru, poznavanja rada na aplikacijama razvijenih u Pravosudnoj akademiji a za potrebe pravosuđa Srbije, razvijenih servisa, pretraživanja baza podataka poput baza sudske prakse, HUDOK i sl.

O nama

Vizija

Nezavisno, nepristrasno, profesionalno, efikasno i odgovorno pravosuđe.

Misija

Stvaranje uslova za razvoj stučnosti nosilaca pravosudnih funkcija kroz uspostavljene jasne, merljive i objektivne kriterijume za izbor i napredovanje i njihovu obuku i usavršavanje, u skladu sa osnovnim vrednostima i principima na kojima se zasniva pravosudni sistem.

Cilj

Izrada i sprovođenje programa obuke za nosioce pravosudnih funkcija i zaposlenih u pravosuđu, radi sticanja novih i unapređenja stečenih znanja, posebnih sposobnosti i veština, kao doprinos jačanju profesionalnog i odgovornog pravosudnog sistema.

Kontakt

Comodo SSL