Skip to main content

Dekriminalizovani prekršaji iz Zakona o javnim nabavkama i zastarelost u prekršajnom postupku

Датум
Локација
Beograd, Prekršajni sud
Аутор
Pravosudna akademija

Pravosudna akademija u saradnji sa Projektom za unapređenje javnih nabavki Američke agencije za međunarodni razvoj, USAID (Projekat), organizovala je obuku polaznika Pravosudne akademije i sudijskih pomoćnika u Prekršajnom sudu u Beogradu u vezi sa primenom Zakona o javnim nabavkama sa akcentom na prekršaje koji su dekriminalizovani zakonskim izmenama i pitanje zastarelosti prekršajnih postupaka.


Obuka je organizovana 28. i 29. novembra 2023. godine u prostorijama Prekršajnog suda u Beogradu (ul. Ustanička br. 14, Beograd).


Predavači na obuci su bili: dr Mirjana Martić vođa komponente USAID-ovog Projekta za unapređenje javnih nabavki i Marija Vuković Stanković ekspert USAID-ovog Projekta za unapređenje javnih nabavki i sudija Prekršajnog apelacionog suda u penziji.


Cilj obuke je bio prezentacija Smernica za odlučivanje u predmetima zastarelih i dekriminalizovanih prekršaja iz Zakona o javnim nabavkama – sa modelima sudskih odluka i obuka polaznika Pravosudne akademije i sudijskih pomoćnika u Prekršajnom sudu u Beogradu za njihovu primenu u praksi.


Polaznici su upoznati sa sadržinom Smernica i načinom njihove upotrebe kroz rešavanje hipotetičkih slučajeva uz stručni nadzor i konsultacije. U okviru navedenog, diskutovalo se o prenošenju nadležnosti za vođenje prekršajnih postupaka i značaju efikasnosti sankcionisanja za prekršaje iz oblasti javnih nabavki za proces evrointegracija Srbije. Naročita pažnja je bila posvećena diskusiji o načinu propisivanja kaznenih odredaba u propisima, primeni blažeg zakona, kompatibilnosti novih kaznenih odredaba sa starim, dekriminalizovanim prekršajima i zastarelosti prekršajnih postupaka.
 

Dekriminalizovani prekršaji iz Zakona o javnim nabavkama i zastarelost u prekršajnom postupku - Izvor: Pravosudna akademija

O nama

Vizija

Nezavisno, nepristrasno, profesionalno, efikasno i odgovorno pravosuđe.

Misija

Stvaranje uslova za razvoj stučnosti nosilaca pravosudnih funkcija kroz uspostavljene jasne, merljive i objektivne kriterijume za izbor i napredovanje i njihovu obuku i usavršavanje, u skladu sa osnovnim vrednostima i principima na kojima se zasniva pravosudni sistem.

Cilj

Izrada i sprovođenje programa obuke za nosioce pravosudnih funkcija i zaposlenih u pravosuđu, radi sticanja novih i unapređenja stečenih znanja, posebnih sposobnosti i veština, kao doprinos jačanju profesionalnog i odgovornog pravosudnog sistema.

Kontakt

Comodo SSL