Skip to main content

Drugo mesto i finale za srpski tim na takmičenju Pravosudnih akademija Evrope

Датум
Локација
Beograd
Аутор
Pravosudna akademija
 
Ekipa koja je osvojila drugo mesto i finale za srpski tim na takmičenju Pravosudnih akademija Evrope - Izvor: Pravosudna akademija
Ekipa koja je osvojila drugo mesto i finale za srpski tim na takmičenju Pravosudnih akademija Evrope - Izvor: Pravosudna akademija

Osvajanjem drugog mesta u svojoj grupi, srpski tim ušao je u finale THEMIS 2020 takmičenja koje je zakazano za novembar ove godine u Bonu. Srpski tim će se tom prilikom sastati sa kolegama iz Italije i Francuske.

Polufinalno takmičenje je trebalo da se održi u Barseloni, od 07. do 10. jula, ali usled svetske pandemije, ekipe pravosudnih akademija su se ovaj put nadmetale u  on-line formi. Ovaj vid takmičenja je bio izazovniji, jer je svaka ekipa, pored pisanog rada, trebalo da osmisli i pripremi i njegovu video prezentaciju, te da na kraju putem video linka odgovara na pitanja protivničkih ekipa ičlanova stručnog žirija. Takmičenje je organizovano na engleskom jeziku.

Drugo mesto i finale za srpski tim na takmičenju Pravosudnih akademija Evrope - Izvor: Pravosudna akademija
Drugo mesto i finale za srpski tim na takmičenju Pravosudnih akademija Evrope - Izvor: Pravosudna akademija

Srpska ekipa napisala je i prezentovala rad pod nazivom "Pronalaženje ravnoteže između nepristrasnosti i slobode govora sudije" kojim je pobrala simpatije žirija, kako za  univerzalnost teme, tako i za originalnost načina razmatranja etičkih pitanja. Posebno je pohvaljena video prezentacija rada našeg tima kroz koju su, između ostalog, predstavljeni evropski standardi iz ove oblasti i relevantna praksa Evropskog suda za ljudska prava. Dodatni uspeh je odluka žirija da pisani rad srpskog tima bude objavljen u ovogodišnjem THEMIS žurnalu, u kome je mesto rezervisano samo za najuspešnije obrađene teme.  

THEMIS takmičenje, inače, okuplja pravosudne akdemije širom Evrope koje se svake godine nadmeću u kategorijama građansko, krivično, porodično pravo, sudijska etika i dostupnost pravdi. O kakvom je uspehu reč, najbolje govori podatak, da su se ove godine, pored Srbije u konkurenciji našle Akademije iz Mađarske, Poljske, Francuske (dva tima), Litavnije (dva tima), Estonije, Rumunije, Portugalije (dva tima), Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Italije, Albanije i Španije.   

Video prezentacija rada srpskog tima

O nama

Vizija

Nezavisno, nepristrasno, profesionalno, efikasno i odgovorno pravosuđe.

Misija

Stvaranje uslova za razvoj stučnosti nosilaca pravosudnih funkcija kroz uspostavljene jasne, merljive i objektivne kriterijume za izbor i napredovanje i njihovu obuku i usavršavanje, u skladu sa osnovnim vrednostima i principima na kojima se zasniva pravosudni sistem.

Cilj

Izrada i sprovođenje programa obuke za nosioce pravosudnih funkcija i zaposlenih u pravosuđu, radi sticanja novih i unapređenja stečenih znanja, posebnih sposobnosti i veština, kao doprinos jačanju profesionalnog i odgovornog pravosudnog sistema.

Kontakt

Comodo SSL