Skip to main content

Konferencija povodom obeležavanja Dana ljudskih prava

Датум
Локација
Beograd
Аутор
Pravosudna akademija

 
Konferencija povodom obeležavanja Dana ljudskih prava - Izvor: Pravosudna akademija

U uvodnom delu učesnici su imali priliku da čuju gospođu Snežanu Marković, predsednicu Ustavnog suda, gospođu Jasminu Vasović, predsednicu Vrhovnog kasacionog suda, kao i državnog sekretara u Ministarstvu pravde, gospodina Branislava Stojanovića, koji je posebno istakao veliki značaj Baze sudskih presuda Evropskog suda za ljudska prava na srpskom jeziku E-case, koja je razvijena u okviru Pravosudne akademije.

Ispred Pravosudne akademije, prisutnima se obratila sudija Sonja Vidanović, koja je govorila o osnivanju Nacionalne mreže sudija i tužilaca za primenu evropskih standarda sudske zaštite ljudskih prava u Republici Srbiji, i naglasila izuzetnu ulogu Mreže u uspostavljanju veze između naših sudova i Evropskog suda za ljudska prava, jačajući time ulogu domaćeg pravosudnog sistema. Takođe, ona je dodala da Pravosudna akademija iz godine u godinu posebnu pažnju posvećuje obuci iz oblasti zaštite ljudskih prava, koje su sastavni deo programa za stalnu i početnu obuku.

Posebna pažnja bila je posvećena trenutnom stanju u vezi sa izvršenjem presuda Evropskog suda za ljudska prava, koje je predstavila zastupnica Republike Srbije pred Evropskim sudom za ljudska prava, gospođa Zorana Jadrijević Mladar. O primeni Evropske konvencije o ljudskim pravima na nacionalnom nivou govorili su i gospođa Tamara Mirović, zamenica Republičkog javnog tužioca, gospodin Muamer Bačevac, šef Odbora za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova Narodne skupštine Republike Srbije, gospodin Zoran Pašalić, zaštitnik građana, kao i gospođa Brankica Janković, poverenica za ravnopravnost.

Konferencija je okupila sudije i tužioce, predstavnike zakonodavne i izvršne vlasti, međunarodne zajednice, predstavnike i eksperte Saveta Evrope, koji imaju ključnu ulogu u primeni evropskih standarda ljudskih prava i u izvršavanju presuda Evropskog suda za ljudska prava.

Konferencija je završena zaključcima šefa kancelarije Saveta Evrope u Beogradu, gospodina Tobiasa Flesenkempera i njegove ekselencije Karla Lo Kaša, ambasadora Italije u ime trenutnog predsedavanja Komitetom ministara Saveta Evrope.

O nama

Vizija

Nezavisno, nepristrasno, profesionalno, efikasno i odgovorno pravosuđe.

Misija

Stvaranje uslova za razvoj stučnosti nosilaca pravosudnih funkcija kroz uspostavljene jasne, merljive i objektivne kriterijume za izbor i napredovanje i njihovu obuku i usavršavanje, u skladu sa osnovnim vrednostima i principima na kojima se zasniva pravosudni sistem.

Cilj

Izrada i sprovođenje programa obuke za nosioce pravosudnih funkcija i zaposlenih u pravosuđu, radi sticanja novih i unapređenja stečenih znanja, posebnih sposobnosti i veština, kao doprinos jačanju profesionalnog i odgovornog pravosudnog sistema.

Kontakt

Comodo SSL