Skip to main content

Novi Generalni sekretar Evropske mreže za obuku u pravosuđu u poseti Pravosudnoj akademiji

Датум
Локација
Beograd, Terazije 41
Аутор
Pravosudna akademija

Direktor Pravosudne akademije g. Nenad Vujić i zamenica direktora gđa Maja Prelić Simović imali su čast i zadovoljstvo da ugoste delegaciju Evropske mreže za obuku u pravosuđu (EJTN), predvođenu novoizabranim generalnim sekretarom, gđom Ingrid Dervo u toku njene prve zvanične misije regionu Zapadnog Balkana i Republici Srbiji. Delegaciju misije su, pored gđe Dervo, činili gđa Vanja Tekić, menadžer Projekta Zapadni Balkan II i g. Đovani Paskua, tim lider Projekta Zapadni Balkan II.


Jedan od ciljeva posete bio je planiranje dalje saradnje između Pravosudne akademije i Evropske mreže za obuku u pravosuđu, koja je svake godine na sve višem nivou što pokazuje i održavanje Velikog Finala THEMIS takmičenja u Beogradu decembra 2022. godine. Osnova daljeg jačanja zajedničke saradnje je Projekat Evropske Unije Zapadni Balkan II implementiran od strane Evropske mreže za obuku u pravosuđu koji omogućava razmenu domaćih sudija i tužilaca sa pravosudnim institucijama u okviru Mreže i pohađanje seminara Mreže, ali i jačanje kapaciteta Pravosudne akademije i podršku u razvoju kurikuluma obuka iz oblasti prava EU za korisnike stalne i početne obuke Pravosudne akademije, sa krajnjim ciljem usklađivanja nacionalnih propisa sa pravnim standardima EU i praksom suda u Luksemburgu.


Aktivnosti na projektu Zapadni Balkan II, do sada su, obuhvatile fokus grupe sa predstavnicima pravosuđa, rad na razvoju standardizovanog upitnika za ispitivanje obrazovnih potreba i unapređenje i funkcionalizaciju kurikuluma obuka iz oblasti prava EU, analizu potreba i zajednički rad na dizajniranju programa obuka i njihovoj budućoj realizaciji. Fokus grupe organizovane su u dva ciklusa tokom decembra i januara. Učesnici su, pored eksperata na projektu, sudija Huan Karlosa da Silve i Mateja Čujovića, obuhvatile predstavnike sudova i tužilaštava opšte i posebne nadležnosti sa teritorije sve četiri apelacije.

Glavni cilj fokus grupa bio je da se bliže odrede prioritetne teme, adekvatna metodologija rada kao i izbor najadekvatnijih predavača za realizaciju budućeg programa obuka. U radu fokus grupa su, pored direktora Pravosudne akademije, g. Nenada Vujića i zamenice direktora, gđe Maje Prelić-Simović, aktivno učestvovali predstavnici Odeljenja za istraživanje i unapređenja obrazovanja, Sektora za stalnu obuku i Sektora za međunarodnu saradnju i projekte.

Predstavnici Odeljenja za istraživanje i unapređenje obrazovanja prezentovali su rezultate sprovedene analize potreba koja će biti početna osnova za predstojeće aktivnosti.

Pravosudna akademija se veoma raduje nastavku zajedničkog uspešnog rada na sprovođenju dogovorenih projektnih aktivnosti kao i daljem osnaživanju saradnje sa kolegama iz regiona.

Više o misiji EJTN-a možete naći na sledećem linku: https://ejtn.eu/news/ejtn-launches-official-visits-to-the-western-balkans-to-support-eu-integration-and-judicial-training-and-reform/

Novi Generalni sekretar Evropske mreže za obuku u pravosuđu u poseti Pravosudnoj akademiji

O nama

Vizija

Nezavisno, nepristrasno, profesionalno, efikasno i odgovorno pravosuđe.

Misija

Stvaranje uslova za razvoj stučnosti nosilaca pravosudnih funkcija kroz uspostavljene jasne, merljive i objektivne kriterijume za izbor i napredovanje i njihovu obuku i usavršavanje, u skladu sa osnovnim vrednostima i principima na kojima se zasniva pravosudni sistem.

Cilj

Izrada i sprovođenje programa obuke za nosioce pravosudnih funkcija i zaposlenih u pravosuđu, radi sticanja novih i unapređenja stečenih znanja, posebnih sposobnosti i veština, kao doprinos jačanju profesionalnog i odgovornog pravosudnog sistema.

Kontakt

Comodo SSL