Skip to main content

Obuke u oblasti pravosuđa po meri deteta

Датум
Локација
Beograd, Novi Sad, Niš, Kragujevac
Аутор
Pravosudna akademija

 

Obuke u oblasti pravosuđa po meri deteta - Izvor: Pravosudna akademija

Cilj održanih obuka bio je unapređenje znanja i veština svih stručnih lica uključenih u rad sa maloletnicima radi poboljšanja položaja dece koja su uključena u pravosudni sistem Republike Srbije, kroz sistematsku primenu postupaka i regulative koji štite prava deteta, kao i kroz podršku deci u ovim postupcima.

Učesnici su sa predavačima kroz interaktivne metode rada imali prilike da usavrše znanja i veštine na teme najboljeg interesa deteta, prava deteta na informisanje, zaštitu od sekundarne viktimizacije, eksploataciju dece u svrhu vršenja krivičnih dela, prava na reparaciju.

Imajući u vidu specifičnost ciljne grupe učesnika jedna tematska celina bila je posvećena akcionom planiranju načina za uspostavljanje bolje međusektorske saradnje i rešavanja problema.

 

Predavači na obukama bili su: Olivera Pejak Prokeš sudija Apelacionog suda u Novom Sadu, Nebojša Đuričić sudija Višeg suda u Beogradu, Slobodan Josimović zamenik višeg javnog tužioca u Višem javnom tužilaštvu u Novom Sadu, Olivera Zečević šef Odseka za prevenciju i suzbijanje maloletničke delinkvencije u Upravi kriminalističke policije Ministarstva unutrašnjih poslova, Tijana Kostić advokat, Bojana Tankosić psiholog, Marija Marković psiholog, Jara Petković psiholog i Marija Sovrlić psiholog.
 
Održane obuke krajnji su rezultat projektnih aktivnosti u kojima su članovi Odeljenja za istraživanje i unapređenje obrazovanja Pravosudne akademije aktivno učestvovali.
Prva projektna aktivnost obuhvatila je formativnu analizu i izradu Priručnika za obuku profesionalaca u oblasti pravosuđa po meri deteta.
Druga aktivnost obuhvatila je dizajniranje i realizaciju treninga za trenere koji je održan u Zrenjaninu (17. i 18. juna stručni deo i 24. i 25. juna metodologija rada sa odraslima)U cilju standardizacije programa budućih obuka i pružanja podrške trenerima u Vrdniku je 1. i 2. jula organizovan pilot trening na kojem su budući predavači aktivno radili na dizajniranju programa i simulaciji budućih obuka.
 
Raspored održanih obuka:
Novi Sad – 25. i 26. oktobar 2021. godine
Niš – 4. i 5. novembra 2021. godine
Kragujevac – 9. i 10. novembar 2021. godine
Beograd - 22. i 23. novembar 2021. godine
Nastavak obuka planiran je za narednu kalendarsku godinu.

O nama

Vizija

Nezavisno, nepristrasno, profesionalno, efikasno i odgovorno pravosuđe.

Misija

Stvaranje uslova za razvoj stučnosti nosilaca pravosudnih funkcija kroz uspostavljene jasne, merljive i objektivne kriterijume za izbor i napredovanje i njihovu obuku i usavršavanje, u skladu sa osnovnim vrednostima i principima na kojima se zasniva pravosudni sistem.

Cilj

Izrada i sprovođenje programa obuke za nosioce pravosudnih funkcija i zaposlenih u pravosuđu, radi sticanja novih i unapređenja stečenih znanja, posebnih sposobnosti i veština, kao doprinos jačanju profesionalnog i odgovornog pravosudnog sistema.

Kontakt

Comodo SSL