Skip to main content

Seminar - Dokazna radnja uviđaja kod krivičnih dela protiv polne slobode i krivičnih dela sa elementima nasilja

Датум
Локација
Niš
Аутор
Pravosudna akademija
 
Fotografije sa seminara u Nišu
Izvor: Pravosudna akademija
Seminar je održan 11. novembra u prostorijama Pravosudne akademije u Nišu a prisustvovali su nosioci javnotužilačkih funkcija Osnovnih javnih tužilaštva sa područja niške apelacije.
 

Program seminara je osmišljen tako da obuhvati potrebe stručnog usavršavanja javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca u oblasti primene Zakonika o krivičnom postupku kao i „prelazak“ sa pretežno inkvizitorskog na postupak sa izraženim adversarnim karakteristikama.

Kroz procesuiranje i dokazivanje pojedinih krivičnih dela, program je posebno usmeren na ovlašćenja javnog tužioca u odnosu na policiju prema Zakoniku o krivičnom postupku.

Teme koje su se obrađivale na ovom seminaru su bile:

Pojam uviđaja

Uloga javnog tužioca kao rukovodioca u predistražnom i istražnom postupku prilikom sprovođenja uviđaja kao dokazne radnje kod krivičnih dela protiv polne slobode i krivičnih dela sa elementima nasilja sa posebnim osvrtom na krivično delo nasilja u porodici

Postupanje sa predmetima i tragovima na mestu krivično pravnog događaja


Forenzička toksikologija – dijagnostika i diferencijalna dijagnoza porekla trovanja

Veštačenje psihoaktivnih kontrolisanih supstanci i ostala fizičko – hemijska veštačenja

Predavači na ovoj obuci su bili: Jasmina Kiurski zamenik Republičkog javnog tužioca, Leposava Vujanović- Porubović zamenik Višeg javnog tužioca u Višem javnom tužilaštvu u Beogradu, prof. dr sc. Slobodan Savić redovni profesor na Institutu za sudsku medicinu Medicinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu i dr Nataša Radosavljević- Stevanović načelnik odeljenja za fizičko-hemijska toksikološka veštačenja Nacionalnog kriminalističko-tehničkog centra MUP RepublikeSrbije.

O nama

Vizija

Nezavisno, nepristrasno, profesionalno, efikasno i odgovorno pravosuđe.

Misija

Stvaranje uslova za razvoj stučnosti nosilaca pravosudnih funkcija kroz uspostavljene jasne, merljive i objektivne kriterijume za izbor i napredovanje i njihovu obuku i usavršavanje, u skladu sa osnovnim vrednostima i principima na kojima se zasniva pravosudni sistem.

Cilj

Izrada i sprovođenje programa obuke za nosioce pravosudnih funkcija i zaposlenih u pravosuđu, radi sticanja novih i unapređenja stečenih znanja, posebnih sposobnosti i veština, kao doprinos jačanju profesionalnog i odgovornog pravosudnog sistema.

Kontakt

Comodo SSL