Skip to main content

Svečana dodela sertifikata polaznicima specijalizovanih kurseva pravnog engleskog jezika u Nišu

Датум
Локација
Niš
Аутор
Pravosudna akademija
 

Svečana dodela sertifikata polaznicima specijalizovanih kurseva pravnog engleskog jezika - Izvor: Pravosudna akademija

Projekat je realizovan kao rezultat saradnje Pravosudne akademije i Departmana za anglistiku Filozofskog fakulteta Univerziteta u Nišu, a pod pokroviteljstvom i uz podršku Ambasade SAD u Beogradu i Regionalne kancelarije za programe engleskog jezika.

Svečanoj dodeli sertifikata prisutnima su se obratili direktor Pravosudne akademije Nenad Vujić, koji je pozdravio ovakve vidove profesionalnog usavršavanja i napredovanja, Kevin Mekoj regionalni direktor za programe engleskog jezika, prof.dr Dragan Todorović prodekan za finansije Filozofskog fakulteta u Nišu, kao i koordinatori projekta Ljiljana Marjanović Andrić sudija Osnovnog suda u Nišu i Ljiljana Marković viši lektor na departmanu za anglistiku.
Podršku projektu dali su rukovodioci Apelacionog, Višeg i Osnovnog suda u Nišu, Osnovnog i Višeg javnog tužilaštva u Nišu i partner ovog projekta, Pravosudna akademija.


Cilj ovog projekta bio je da unapredi znanje engleskog jezika sadašnjih i budućih nosilaca pravosudnih i tužilačkih funkcija radi omogućavanja intenzivnijeg učešća u procesu usklađivanja nacionalnog zakonodavstva sa pravom Evropske unije, omogućavanja intenzivnijeg praćenja prakse Evropskog suda za ljudska prava, uporednog zakonodavstva, aktivnog učešća na seminarima, konferencijama i panel diskusijama na engleskom jeziku, u cilju uspostavljanja i unapređenja saradnje sa stranim i međunarodnim institucijama, organizacijama i udruženjima, praćenja strane stručne i naučne literature kao i međunarodnih i regionalnih pravnih akata, te u cilju sveukupnog profesionalnog napredovanja i usavršavanja.


Da bi se ostvario ovaj cilj, u okviru projekta organizovani su specijalizovani kursevi pravnog engleskog jezika na tri nivoa (A2/A2+, B2/B2+ i B2+/C1 Zajedničkog evropskog okvira za jezike) u potpunosti prilagođenih potrebama ove grupe polaznika.


Prvi deo kursa „Engleski za sudije i tužioca“ trajao je od 26.02.2018. godine do 27.02.2019. godine, a kursevi su u okviru drugog dela nastavljeni od 01.03.2019. i okončani su u februaru 2020. godine.


Polaznici sva tri kursa dobili su sertifikate o uspešno završenom specijalizovanom kursu pravnog engleskog jezika, odnosno o pohađanju istog.


Svečanom dodelom sertifikata uspešno je okončan dvogodišnji projekat koji je dao veliki doprinos stručnom usavršavanju nosilaca sudskih i tužilačkih funkcija.


Po ugledu na ovaj projekat, sličan projekat se već realizuje u Beogradu, a namera je da se projekat proširi na pravosudne organe i tužilaštva u Novom Sadu i Kragujevcu.

Koordinatori projekta su Ljiljana Marjanović Andrić sudija Osnovnog suda u Nišu (istovremeno i inicijatorka ovog projekta) i Ljiljana Marković viši lektor na Departmanu za anglistiku, a predavači na kursevima bili su: Gordana Ignjatović profesor engleskog jezika na Pravnom fakultetu u Nišu, Nikola Tatar predavač za engleski jezik na Filozofskom fakultetu u Nišu i Ljiljana Marković viši lektor.

O nama

Vizija

Nezavisno, nepristrasno, profesionalno, efikasno i odgovorno pravosuđe.

Misija

Stvaranje uslova za razvoj stučnosti nosilaca pravosudnih funkcija kroz uspostavljene jasne, merljive i objektivne kriterijume za izbor i napredovanje i njihovu obuku i usavršavanje, u skladu sa osnovnim vrednostima i principima na kojima se zasniva pravosudni sistem.

Cilj

Izrada i sprovođenje programa obuke za nosioce pravosudnih funkcija i zaposlenih u pravosuđu, radi sticanja novih i unapređenja stečenih znanja, posebnih sposobnosti i veština, kao doprinos jačanju profesionalnog i odgovornog pravosudnog sistema.

Kontakt

Comodo SSL