Skip to main content

Tim Pravosudne akademije vicešampion na takmičenju THEMIS 2020

Датум
Аутор
Pravosudna akademija
 

Tim Pravosudne akademije Srbije, u polufinalu se takmičio sa čak 27 timova Pravosudnih akademija iz cele Evrope, a u finalu koje je bilo posvećeno temi „Pravo na pristup pravdi“ je među 8 ekipa izborio izvanredno drugo mesto. Mesto u finalu su pored srpskog, izborili i italijanski i mađarski tim, kao i tri tima iz Francuske i dva tima iz Portugalije. Prvo mesto na ovogodišnjem takmičenju osvojila je ekipa Portugalije. Takmičenje je ove godine u celosti održano u on-line formi zbog svetske pandemije virusa Kovid-19.

Finale se sastojalo iz tri dela. Prvi deo je priprema video prezentacije kroz koju je trebalo uraditi studiju dobijenog slučaja i zauzeti argumentovani stav suprotan od drugog tima, sa kojim će u trećoj fazi uslediti debata. Analiza slučaja je urađena iz ugla zaštite prava na pravično i javno suđenje pred nezavisnim i nepristrasnim sudom, evropskih standarda i prakse Evropskog suda za ljudska prava iz ove oblasti. Drugi deo je izrada rada- izveštaja o praktičnom pravnom pitanju u formi vanrednog pravnog leka Vrhovnom sudu kroz koji je pored Evropske konvencije za ljudska prava i prakse Evropskog suda u Strazburu, predstavljena i relevantna praksa Evropskog suda pravde u Luksemburgu i Venecijanske komisije. Treći deo se sastojao od debate sa francuskim timom III na temu hipotetičkog slučaja koji su obe ekipe obradile kroz svoje video prezentacije, kao i od razgovora sa članovima žirija koji su činile bivši sudija Evropskog suda za ljudska prava ispred Belgije, sudija Ustavnog suda Hrvatske, sudija i međunarodni ekspret iz Poljske i programski menadžer Agencije Evropske unije za osnovna ljudska prava iz Francuske. Žiri je posebno pohvalio ekipu Srbije za video prezentaciiju hipotetičkog slučaja, kao i za pravne argumente iznete u pisanom radu.
 
Galerija fotografija sa priprema za takmičenje - Izvor: Pravosudna akademija
 

U polufinalu takmičenja koje je održano u julu ove godine srpski tim, predvođen sudijom Mirjanom Ilić osvojio je drugo mesto u polufinalnoj grupi posvećenoj temi „Sudijska etika i profesionalno ponašanje“. Tom prilikom srpska ekipa napisala je i kroz video prezentaciju predstavila rad pod nazivom "Pronalaženje ravnoteže između nepristrasnosti i slobode govora sudije". U okviru ovog dela takmičenja srpski tim je učestvovao u debati sa francuskim timom II, koji je u finalu osvojio treće mesto.

Ispred Pravosudne akademije, srpskom timu podršku u organizaciji rada, pripremanju i snimanju video materijala pružile su Mirjana Golubović, načelnik odeljenja za posebna znanja i veštine Pravosudne akademije i Maja Prelić Simović, zamenik direktora Pravosudne akademije.

Glavni cilj THEMIS takmičenja je da okupi buduće sudije iz različitih evropskih zemalja u periodu dok prolaze obuku početnog nivoa kako bi im se omogućilo da među sobom podele zajedničke vrednosti i razmene nova iskustva. THEMIS takmičenje je forum za diskusiju o evropskim i međunarodnim pravnim temama i prilika za podstivanje razvoja kritičkog mišljenja i veštine komunikacije budćih sudija.

O nama

Vizija

Nezavisno, nepristrasno, profesionalno, efikasno i odgovorno pravosuđe.

Misija

Stvaranje uslova za razvoj stučnosti nosilaca pravosudnih funkcija kroz uspostavljene jasne, merljive i objektivne kriterijume za izbor i napredovanje i njihovu obuku i usavršavanje, u skladu sa osnovnim vrednostima i principima na kojima se zasniva pravosudni sistem.

Cilj

Izrada i sprovođenje programa obuke za nosioce pravosudnih funkcija i zaposlenih u pravosuđu, radi sticanja novih i unapređenja stečenih znanja, posebnih sposobnosti i veština, kao doprinos jačanju profesionalnog i odgovornog pravosudnog sistema.

Kontakt

Comodo SSL