Skip to main content

Trening „Sloboda izražavanja“ i „Zaštita i bezbednost novinara“

Датум
Локација
Beograd
Аутор
Pravosudna akademija

Trening „Sloboda izražavanja“ i „Zaštita i bezbednost novinara“ - Izvor: Pravosudna akademija
Trening „Sloboda izražavanja“ i „Zaštita i bezbednost novinara“ - Izvor: Pravosudna akademija

Pozdravne reči učesnicima su uputili Ćezare Pitea, rukovodilac programa (Odsek za saradnju u vezi sa slobodom izražavanja, Odeljenje za informaciono društvo, Savet Evrope, Strazbur) i Nenad Vujić, direktor Pravosudne akademije Republike Srbije.

Ovi onlajn HELP kursevi, koji su takođe dostupni i za samostalno učenje, imaju za cilj da pruže pomoć pravnicima, ali i drugim relevantnim stručnjacima, u razumevanju evropskih standarda koji se odnose na slobodu izražavanja i u delotvornoj primeni člana 10 EKLJP na nacionalnom nivou. Teme se obrađuju na praktičan način, uz korišćenje prezentacija, interaktivnih ekrana, testova znanja i vežbi razmišljanja.

Kurs „Sloboda izražavanja“ je prvobitno kreiran 2016. godine, ali je ažuriran i modernizovan 2020. godine. Verzija na srpskom jeziku je objavljena u martu 2021. godine, ali je temeljno ažurirana i modernizovana 2020. godine. Tutori na ovom kursu su Gordana Komnenić, sudija Vrhovnog kasacionog suda i Vanja Ćulibrk, zamenik javnog tužioca u Prvom osnovnom javnom tužilaštvu.

Kurs „Zaštita i bezbednost novinara“ je objavljen u julu 2020. na engleskom jeziku. Verzija na srpskom jeziku je postala dostupna u aprilu 2021. godine. Tutori na ovom kursu su Ksenija Dajanović, zamenik javnog tužioca u Višem javnom tužilaštvu u Novom Sadu i Ana Lečić, zamenik javnog tužioca u Drugom osnovnom javnom tužilaštvu.

O nama

Vizija

Nezavisno, nepristrasno, profesionalno, efikasno i odgovorno pravosuđe.

Misija

Stvaranje uslova za razvoj stučnosti nosilaca pravosudnih funkcija kroz uspostavljene jasne, merljive i objektivne kriterijume za izbor i napredovanje i njihovu obuku i usavršavanje, u skladu sa osnovnim vrednostima i principima na kojima se zasniva pravosudni sistem.

Cilj

Izrada i sprovođenje programa obuke za nosioce pravosudnih funkcija i zaposlenih u pravosuđu, radi sticanja novih i unapređenja stečenih znanja, posebnih sposobnosti i veština, kao doprinos jačanju profesionalnog i odgovornog pravosudnog sistema.

Kontakt

Comodo SSL