Skip to main content

Učešće Pravosudne akademije na jesenjem AIAKOS programu evropske mreže za obuku u pravosuđu - EJTN

Датум
Локација
Beograd
Аутор
Pravosudna akademija
Ovogodišnji AIAKOS program je uključio 24 učesnika iz različitih zemalja, kako Evropske Unije, tako i država Zapadnog Balkana. Imajući u vidu aktuelnu epidemiološku situaciju skup je organizovan onlajn, a domaćin je bio Holandski centar za obuku u pravosuđu ( Studiecentrum Rechtspleging, SSR).

Prvi dan je kroz rad u malim grupama bio posvećen prezentaciji programa početne obuke zemalja učesnica. Predstavnik akademije, Luka Anđelković, imao je priliku da uporedi iskustva sa kolegama iz Belgije i Slovačke.

Ostatak programa bio je posvećen stručnom usavršavanju i razvoju mekih veština neophodnih za uspešno obavljanje pravosudne funkcije.

Učesnici su imali prilike da razmene znanja i primere iz prakse o evropskom nalogu za hapšenje i evropskom nalogu za istragu, kao i da se kroz interaktivna predavanja bliže upoznaju sa uočavanjem određenih obrazaca i rituala ponašanja kod ljudi i primata, kao u i prepoznavanju i otklanjanju predrasuda pri vođenju postupka i donošenju sudskih odluka.

 

AIAKOS program svake godine okuplja korisnike početne obuke i nosioce pravosudne funkcije sa do dve godine radnog iskustva iz zemalja članica Evropske Unije i zemalja Zapadnog Balkana, sa ciljem razmene znanja i iskustava o različitim pravosudnim sistemima i kulturama i podsticanju širenja primera dobre prakse i implementacije zakonodavstva EU.

Program se održava četiri puta godišnje, tokom proleća i jeseni.

Više informacija o programu možete potražiti ovde

O nama

Vizija

Nezavisno, nepristrasno, profesionalno, efikasno i odgovorno pravosuđe.

Misija

Stvaranje uslova za razvoj stučnosti nosilaca pravosudnih funkcija kroz uspostavljene jasne, merljive i objektivne kriterijume za izbor i napredovanje i njihovu obuku i usavršavanje, u skladu sa osnovnim vrednostima i principima na kojima se zasniva pravosudni sistem.

Cilj

Izrada i sprovođenje programa obuke za nosioce pravosudnih funkcija i zaposlenih u pravosuđu, radi sticanja novih i unapređenja stečenih znanja, posebnih sposobnosti i veština, kao doprinos jačanju profesionalnog i odgovornog pravosudnog sistema.

Kontakt

Comodo SSL