Skip to main content

Učešće Pravosudne akademije na THEMIS 2023 takmičenju

Датум
Локација
Beograd
Аутор
Pravosudna akademija

Korisnici početne obuke Pravosudne akademije nastavili su dugogodišnju tradiciju uspešnog ušešća na Themis takmičenju Evropske mreže za obuku u pravosuđu (European Judicial Training Network-EJTN).

Ove godine Akademiju su na međunarodnom takmičenju evropskih Pravosudnih akademija u poznavanju praktične primene Evropske konvencije o ljudskim pravima i prava Evropske unije, predstavljala dva tima u polufinalnim grupama iz porodičnog prava i etike u pravosuđu.


Prvi tim u sastavu korisnica početne obuke iz niške apelacije: Ana Petrović, Iva Zdravković i Jovana Kocić, predvođene mentorkom Ljiljanom Marjanović Andrić, sudijom Višeg suda u Nišu, učestvovale su u polufinalnoj grupi posvećenoj porodičnom pravu sa radom na temu „What would Solomon do? The concept of relocation cases and the practical problems and dilemmas“. Naš tim pohvaljen je od strane žirija za inovativnost u odabiru teme i kritički pristup pri analizi problema.

Drugi tim u sastavu korisnika početne obuke jedanaeste generacije sa područja beogradske apelacije: Jovan Nikolić, Suzana Mićović i Ivana Jakovljević pod mentorstvom sudije Dejana Milovanovića takmičili su se sa radom na temu „ Freedom of Expression as a Tool for Protection of Judicial Independence “ u polufinalnoj grupi posvećeoj etici u pravosuđu. U konkurenciji od 10 zemalja naš tim je ušao u prvih pet, osvojivši specijalnu nagradu žirija za doprinos razvoju sudijske nezavisnosti u Srbiji. Žiri je posebno pohvalio kritičko mišljenje pri obradi teme, originalnost u pristupu i javnom nastupu, kao i poznavanje prakse sudova u Strazburu i Luksemburgu.

Pravosudna akademija koristi priliku da se još jednom zahvali timovima na uloženom trudu i postignutom uspehu.

Podsećamo, Pravosudna akademija, kao zemlja posmatrač, učestvuje u THEMIS takmičenju od 2018.godine, nižući zapažene rezultate što je još jedan od dokaza kvaliteta početne obuke na Pravosudnoj akademiji kao i njenog značaja u stručnom usavršavanju budućih nosilaca pravosudnih funkcija.

U narednom periodu Akademija sa velikim zadovoljstvom planira da nastavi rad na promociji takmičenja, motivaciji i pružanju podrške i naradnim generacijama korisnika početne obuke za pripremi u učešću na takmičenju kao još jednom vidu uspešne saradnje sa Evropskom mrežom za obuke u pravosuđu (EJTN), ali i radu na širem profesionalnom razvoju mladih pravnika, budućih nosilaca pravosudnih funkcija.

Glavni cilj THEMIS takmičenja je da okupi buduće sudije iz različitih evropskih zemalja u periodu dok prolaze obuku početnog nivoa kako bi im se omogućilo da među sobom podele zajedničke vrednosti i razmene nova iskustva. THEMIS takmičenje je forum za diskusiju o evropskim i međunarodnim pravnim temama i prilika za podstivanje razvoja kritičkog mišljenja i veštine komunikacije budćih sudija. 

Više o takmičenju pogledajte ovde.

 

PRETHODNI USPESI PRAVOSUDNE AKADEMIJE NA THEMIS TAKMIČENJU

2018 - Iva Marković, Dejan Milovanović i Bojan Petković;
mentor: sudija Zorana Delibašić
tema: ,,Međunarodno pravna saradnja u građanskim stvarima- Evropsko porodično pravo’’
osvojeno III mesto u polufinalu
2020 - Brankica Todorović, Katarina Simin i Milica Mihić
mentor: sudija Biljana Sinanović
tema: ,,Pristup pravdi’’
osvojeno II mesto u Velikom finalu
2021 - Gala Bogosavljević, Jelena Mihajlović i Luka Anđelković
mentor: sudija Gordana Pavlović
tema: ,,Da li primena nepravednog zakona ugrožava sudijski integritet’’
osvojeno I mesto u polufinalu i I mesto u Velikom finalu
2021 - Mina Vulić, Aleksandra Lozić i Milica Jovanović
mentor: sudija Zorana Delibašić
tema: ,,U kandžama siromaštva- lišenje roditeljskog prava usled siromaštva’’
osvojeno I mesto u polufinalu
2022 - Stefan Anđelić, Milena Mirčetić i Olga Jovanović
mentor: sudija Zorana Delibašić
tema: ,,Surogat materinstvo- pravne i etičke dileme’’
pohvaljen od strane žirija u B grupi polufinala

 

Učešće Pravosudne akademije na THEMIS 2023 takmičenju

O nama

Vizija

Nezavisno, nepristrasno, profesionalno, efikasno i odgovorno pravosuđe.

Misija

Stvaranje uslova za razvoj stučnosti nosilaca pravosudnih funkcija kroz uspostavljene jasne, merljive i objektivne kriterijume za izbor i napredovanje i njihovu obuku i usavršavanje, u skladu sa osnovnim vrednostima i principima na kojima se zasniva pravosudni sistem.

Cilj

Izrada i sprovođenje programa obuke za nosioce pravosudnih funkcija i zaposlenih u pravosuđu, radi sticanja novih i unapređenja stečenih znanja, posebnih sposobnosti i veština, kao doprinos jačanju profesionalnog i odgovornog pravosudnog sistema.

Kontakt

Comodo SSL