Skip to main content

Veliki uspeh naših akademaca na takmičenju evropskih akademija

Датум
Локација
Beograd
Аутор
Pravosudna akademija
                                                                                             

Fotografija sa obuke, Novi Sad. Izvor: Alumni klub Pravosudne akademije

Naš tim činili su polaznici Akademije Iva Marković, Dejan Milovanović i Bojan Petković. Mentor tima bila je Zorana Delibašić, sudija Vrhovnog kasacionog suda. Reč je o drugom polufinalu THEMIS takmičenja posvećenom ''Međunarodnoj pravnoj saradnji u građanskim stvarima – Evropsko porodično pravo'', gde je naš tim predstavio svoj rad ''Međunarodna otmica dece – Praktični problemi koji se tiču osnova za nevraćanje deteta''.

Da podsetimo, članovi Evropske mreže su institucije za obuku u pravosuđu država Evropske unije (pravosudne škole, akademije, centri). Pravosudna akademija Republike Srbije ima status posmatrača u Evropskoj mreži, a sada je prvi put učestvovala na ovom takmičenju koje se održava na engleskom jeziku, što je bila dobra prilika da njeni polaznici vide na licu mesta kako se odvija samo takmičenje i na šta stručni žiri stavlja akcenat. Stečeno iskustvo biće dragoceno za pripremu budućih timova Pravosudne akademije i predstavljanje Akademije i srpskog pravosuđa na ovom uglednom takmičenju.

Sumirajući svoje utiske iz Litvanije, sudija Delibašić je istakla: ''Naša Akademija je prvi put učestovala na takmičenju sa akademijama država članica EU i osvojila treće mesto. To je veliki uspeh za Akademiju i za Srbiju. Naš tim se mesec dana pripremao i savladao obimnu praksu Evropskog suda za ljudska prava i regulative EU. Ponosna sam na njih i želim im sreću prilikom izbora sudija. Nadam se da će Visoki savet sudstva prepoznati najbolje''.

Nakon što su timovi različitih pravosudnih akademija dostavili svoje pisane radove na zadatu opštu temu, što je bila prva faza takmičenja, ovog polufinala, pored našeg tima domogli su se i dva portugalska tima, francuski, grčki i rumunski. Srpski tim odlučio je da svoj pisani rad izloži u formi većanja i glasanja sudskog veća jednog francuskog suda u trajanju od pola sata, što je pobralo simpatije protivničkih timova, a potom su članovi tima 15 minuta odgovarali na pitanja ostalih timova. Na kraju su usledila pitanja žirija od 45 minuta, koji je cenio i poznavanje prakse strazburškog i luksemburškog suda kao i razumevanje međunarodnih instrumenata i predviđanje buduće prakse. Tim Pravosudne akademije svoje izlaganje je zasnovao na Haškoj konvenciji o građanskim aspektima međunarodne otmice dece i Brisel II uredbi br. 2201/2003, uz prošireno shvatanje standarda najboljeg interesa deteta iz Konvencije UN o pravima deteta.

O takmičenju evropskih akademija član srpskog tima Bojan Petković kaže: ''Zaista je bilo profesionalno zadovoljstvo slušati sjajne takmičare iz čuvene Škole iz Bordoa, koja je decenijama evropski uzor za regrutovanje i obuku budućih sudija. Ali ne mislim da smo u poznavanju prava EU mnogo iza njih, već da srpsko pravosuđe ide u korak sa razvojem prava EU i prakse sudova.“

U polufinalu u Viljnusu mogla su se čuti izlaganja i o tretmanu istopolnih partnerstava, statusu hermafroditne novorođenčadi, o konceptu emotivnog roditeljstva naspram biološkog, o novoj evropskoj regulativi imovinskih odnosa supružnika, o tačkama vezivanja kod starateljstva itd.

Tim Pravosudne akademije i mentor tima vratili su se u Srbiju puni pozitivnih utisaka o takmičenju, na čijim marginama su imali priliku da sa ostalim učesnicima i njihovim trenerima razmene mišljenja i iskustva o pitanjima porodičnog prava i nacionalnim pravosuđima. Član našeg tima Dejan Milovanović ističe da mu je jedan od utisaka iz razgovora sa polaznicima drugih akademija ''to što u državama EU postoji izvesnost i sigurnost u pogledu izbora za sudije i tužioce i uopšte u karijeri'', a Iva Marković uz osmeh dodaje: ''S obzirom na to da se Srbija po prvi put takmičila, nismo imali teret velikih očekivanja, u čemu je verovatno jedna od tajni našeg uspeha. I meni je najveći utisak u razgovoru sa ostalim timovima taj što u tim državama ne dominira diskrecija u izboru novih sudija, što mlad čovek ima izvesnost u karijeri u pravosuđu''.

Tročlani žiri činili su Danute Jočiene, sudija Ustavnog suda Litvanije, inače najmlađa sudija u istoriji Evropskog suda za ljudska prava, Aleš Galič, profesor građanskog procesnog i arbitražnog prava sa Pravnog fakulteta Univerziteta u Ljubljani i Zinka Bulka, sudija Županijskog suda u Velikoj Gorici.

Obrazlažući nagradu dodeljenu srpskom timu, žiri je pohvalio pravnu argumentaciju iz pisanog rada i istakao besprekoran način usmenog izlaganja.

O nama

Vizija

Nezavisno, nepristrasno, profesionalno, efikasno i odgovorno pravosuđe.

Misija

Stvaranje uslova za razvoj stučnosti nosilaca pravosudnih funkcija kroz uspostavljene jasne, merljive i objektivne kriterijume za izbor i napredovanje i njihovu obuku i usavršavanje, u skladu sa osnovnim vrednostima i principima na kojima se zasniva pravosudni sistem.

Cilj

Izrada i sprovođenje programa obuke za nosioce pravosudnih funkcija i zaposlenih u pravosuđu, radi sticanja novih i unapređenja stečenih znanja, posebnih sposobnosti i veština, kao doprinos jačanju profesionalnog i odgovornog pravosudnog sistema.

Kontakt

Comodo SSL